Naslovnica Sex i ljubav Idealno vrijeme za seks nakon porođaja zapravo ne postoji

Idealno vrijeme za seks nakon porođaja zapravo ne postoji

1009
0
PODIJELI
Iskustva u postpartalnoj dobi svake žene su različita, objašnjavaju istraživači. Žene koje su imale veoma težak porod i koje na svom tijelu imaju šavove možda će pomisliti da je šest sedmica od rođenja za vođenje ljubavi isuviše rano. Međutim, žena koja je imala porođaj bez komplikacija može osjetiti potrebu za intimnim odnosom samo nekoliko sedmica nakon poroda.

“Vremenski rok od šest sedmica je uvriježen kod parova, ali nismo mogli pronaći dokaze koji bi ga podržali. Zapravo, nauka nema nikakve konkretne dokaze o bilo kojem vremenskom roku kada je riječ o stupanju u ponovne seksualne odnose nakon porođaja”, kaže glavna autorica studije Andrea DeMaria.

Autori istraživanja također sumnjaju da je rok od šest sedmica postao standard jer se poklopio s tipičnim postpartalnim pregledom.

S druge strane, Američki koledž za ginekologe u saradnji s drugim zdravstvenim grupama nedavno je ažurirao listu smjernica za postpartalnu njegu. Grupe preporučuju da žene mogu imati seks u roku od tri sedmice nakon porođaja, ali uz redovnu posjetu ginekologu u toku prvih 12 sedmica.

Za potrebe ove studije istraživači su ispitali 70 žena iz Južne Karoline o stvarima vezanim za njihovo reproduktivno zdravlje.

“Otkrili smo da neke žene jednostavno nisu bile sigurne u svoje tijelo, ili su osjećale bol i nelagodnost, ili su samo bile umorne i iscrpljene od brige za svoju bebu”, rekla je DiMaria o faktorima koji su bili prepreka ženama da stupe u redovne seksualne odnose nakon porođaja.

Još jedna autorica studije Stephanie Meier rekla je da brojni psihološki faktori mogu biti prepreka za ponovni seks.

“Žene se možda ne osjećaju mentalno pripremljeno ili se jednostavno osjećaju nervozno, pogotovo ako su pokušale biti intimne i ako im taj odnos nije dobro prošao. Slika tijela je također zabrinjavajuća, a neke žene se ne osjećaju udobno u vezi s promjenama na njihovom tijelu”, objasnila je Meier.

Žene se mogu pribojavati nastavka seksualne aktivnosti ukoliko imaju puno šavova ili ako imaju suhu vaginu. Ponekad je i podsjećanje na bol tokom porođaja zastrašujuće iskustvo, istakli su naučnici. Međutim, oni su došli do zaključka kako je umor glavni faktor zašto su partneri manje intimni otkako su dobili prinovu.

Rezultati studije nedavno su objavljeni u časopisu Culture, Health and Sexuality.