Naslovnica Zdravlje Istraživanje pokazalo da nezdrava ishrana povećava alergije na hranu

Istraživanje pokazalo da nezdrava ishrana povećava alergije na hranu

1150
0
PODIJELI
Ljubav prema nezdravoj hrani može biti jedan od razloga za snažno povećanje i ozbiljnost alergije u proteklih nekoliko decenija, ukazuje nova studija.

Uzimajući u obzir grupu djece od 6 do 12 godina, istraživači s Univerziteta Napulj Federico II otkrili su da djeca koja imaju alergije na hranu imaju viši nivo supstanci koje su povezane s visokoobrađenom hranom nego djeca s respiratornim alergijama.

Glikacija je ono što se dešava kada se molekul šećera veže za protein ili mast pod toplotom. To je ono što se dešava kada se šnicla opere kako bi se dobila lijepa smeđa korica ili kada se prži krompir u ulju. Drugim riječima, oni su odličnog okusa, ali nisu baš dobri za zdravlje.

S druge strane, ima i stručnjaka koji smatraju da veza između nezdrave hrane i alergije na hranu zaista postoji, ali da tome doprinose i drugi faktori.

Bez obzira na tačan uzrok, realnost je da su alergije na hranu porasle za skoro 200 posto u proteklih 20 godina, prema riječima ljekara Tania Elliotta.

Također, Lakiea Wright, ljekar interne medicine i alergije i imunologije u Brighamu, kaže da postoji nekoliko primarnih faktora za koje se smatra da doprinose porastu učestalosti alergija, a to su vrijeme uvođenja hrane, klimatska promjena, dijetetski obrasci, geni, okolina i mnogi drugi.