Naslovnica Porodica Izborite se sa djetetovim izlivima bijesa

Izborite se sa djetetovim izlivima bijesa

665
0
PODIJELI

Bitno je da roditelj u trenucima dječjeg izliva bijesa (tantruma) ostane smiren. Nemojte komplikovati situaciju vlastitom frustracijom, jer djeca osjećaju kada su roditelji ljuti i to samo pogoršava situaciju

Kada djeca imaju izliv bijesa, to može biti veoma težak period za roditelja. Vriska, galama i histerija bez znakova prestanka. Zdravstveni stručnjaci savjetuju da je najbitnije u ovim trenucima da smirite dijete.

Izlivi bijesa variraju od cmizdrenja, plakanja, vrištanja do bacanja po podu. U tim situacijama roditelji se mogu u potpunosti izbezumiti. Pogledajte nekoliko savjeta kako da pomognete djetetu da izrazi svoja osjećanja, ali i kako da se i vi sami smirite.

OSTAVITE DIJETE U DRUGOJ SOBI

Prema mišljenju psihologa, razlog zbog kojeg većina djece ima problema s nastupima bijesa je to što žele pažnju. Takođe, smatraju kako djeca ne žele histerisati u praznoj sobi, što će im pomoći da se smire. Osim toga, i roditeljima će biti lakše ako dijete na nekoliko minuta ostave samo. Meditirajte, čitajte ili surfajte internetom pet minuta i to će vam pomoći da se relaksirate.

SMIJEH

Smijanje, ne samo da poboljšava raspoloženje, već i oslobađa od anksioznosti. Ono je najbolji lijek i smanjuje stres. Pa kada vam dijete ima nastup bijesa, škakiljajte ga ili mu ispričajte neku smiješnu priču.

DUBOKO DISANJE

Ukoliko želite da se vaše dijete smiri, naučite ga da diše duboko. Recite djetetu da udahne vazduh kao da treba gasiti svjećice na rođendanskoj torti, preporučuju psiholozi. Osim toga, i vi možete udahnuti nekoliko puta duboko kako biste se smirili.

PAPIR I BOJICE

Kada je vaše dijete preosjetljivo i nekontrolisano plače, dajte mu papir i bojice kako bi moglo naslikati kako se osjeća. Slikanje nekoliko krivih linija idealan je način da naučite dijete da se neverbalno izrazi i pokaže kako se osjeća. Kada dijete nauči da izrazi svoja osjećanja i da ih kontroliše, nagradite ga.

SMIRENOST RODITELJA

Bitno je da roditelj u trenucima dječjeg izliva bijesa (tantruma) ostane smiren. Nemojte komplikovati situaciju vlastitom frustracijom, jer djeca osjećaju kada su roditelji ljuti i to samo pogoršava situaciju. Zapamtite da dijete u vama vidi uzor i da mu zapravo vi morate pokazati kako treba da se ponaša. Udaranje i kažnjavanje neće pomoći. Imajte dovoljno samokontrole za oboje.

Karakteristike izliva bijesa

* plakanje

* vrištanje

* udaranje ljudi ili stvari koji ih okružuju

* bacanje na pod

* bježanje od situacije u kojoj se nalaze

* iskrivljivanje leđa

* “ukopavanje” u mjestu

ekstremnijim ispadima bijesa mogu se javiti i

* povraćanje

* lomljenje stvari

* nanošenje boli sebi ili drugima

* zadržavanje daha

(Nezavisne)