Naslovnica Sex i ljubav Iznenadni gubitak volje za seksom može biti razlog za zabrinutost

Iznenadni gubitak volje za seksom može biti razlog za zabrinutost

1306
0
PODIJELI

Poremećaji spavanja, nedostatak vitamina i druga zdravstvena stanja mogu utjecati na vaš seksualni život.

Vaši hormoni su u disbalansu

Ako ste muškarac i ako je vaš nagon za seksom opao to može značiti da imate nizak nivo testesterona.

“Ovaj problem trebali biste tretirati vježbanjem, zdravom prehranom i dovoljnom količinom sna. Osim toga možete razgovarati i sa svojim ljekarom koji vam može testirati nivo testosterona i propisati testosteronske pilule ako je potrebno”, rekao je urolog Stanton Honig.

Neuravnoteženi hormoni također mogu utjecati i na žene, posebno u dobi od 35 godina.

Lijekovi koje koristite

Novi lijek također može utjecati na vašu seksualnu želju. Steroidi za autoimune bolesti ili astmu mogu smanjiti proizvodnju testosterona i uzrokovati niži seksualni nagon.

“Lijekovi za rak, opioidi, lijekovi protiv anksioznosti također mogu utjecati na normalnu seksualnu funkciju “, rekao je Joel J. Heidelbaugh.

Imate depresiju

Imati nizak seksualni nagon može značiti da vaše mentalno zdravlje možda nije uredu. Depresija može biti jedan od uzroka smanjenog libida jer je ovo stanje poznato kao nemogućnost uživanja u stvarima u kojima biste inače uživali.

Ukoliko sumnjate da ste izloženi depresiji obratite se stručnjaku za mentalno zdravlje jer vam može pomoći da kontrolirate depresiju uz pomoć terapije i lijekova. Pa iako mnogi antidepresivi mogu uzrokovati smanjenu želju za seksom zamolite ljekara da vam propiše lijekove koje nemaju ove nus pojave.

Prolazite kroz menopauzu

Nizak seksualni nagon uobičajena je pojava kod žena u dobi od 40 do 60 godina, u vrijeme menopauze. Nizak nivo estrogena može uzrokovati poremećaje raspoloženja, nisku seksualnu želju, vaginalnu suhoću i bol tijekom spolnog odnosa.

Nedostaju vam neki ključni vitamini ili minerali

Neuravnotežena prehrana može biti kriva što nemate želju za seksom. Željezo, jod i cink važni su za održavanje seksualne volje.

Željezo smanjuje anemiju i umor. Jod čuva zdravu štitnu žlijezdu, dok nedostaci cinka i folne kiseline mogu dovesti do anemije, umora, a samim tim i do manjeg seksualnog nagona.

Imate erektilnu disfunkciju

Nedostatak seksualnog nagona može značiti i lošu erektilnu ili seksualnu funkciju. Erektilne ili ejakulacijske poteškoće mogu dovesti do toga da muškarci žele izbjeći intimnost, zbog toga trebaju razgovarati sa svojim ljekarom koji im može propisati lijekove.

Osim ovih razloga tu je i stres kao jedan od glavnih faktora koji kod mlađih muškaraca uzrokuju nisku volju za seksom. Tu su i problemi sa štitnom žlijezdom, problemi sa spavanjem i bolesti srca. U rjeđim slučajevima uzroci mogu biti loše kontrolirani dijabetes, bubrežne bolesti, rak i autoimune bolesti.