Naslovnica Sex i ljubav Izračunajte koliko partner najviše može biti stariji ili mlađi od vas

Izračunajte koliko partner najviše može biti stariji ili mlađi od vas

401
0
PODIJELI

Mlađe je slađe, a starije zrači iskustvom i samopouzdanjem – ali koliko mlado je premlado, a koliko starije prestaro?

Ako niste znali, postoji matematička formula za izračunavanje “društveno prihvatljive” dobne razlike među romantičnim partnerima, a ona iznosi broj vaših godina podijeljen sa dva, i zatim dodate sedam godina. To bi trebao da bude minimum ispod kog ne bi trebalo ići.

Pravilo počinje da vrijedi u dobi od 14 godina za oba partnera, pa tako u slučaju starijeg partnera s 30 godina, društveno prihvatljivi minimum je mlađi partner od 22 godine, dok bi 50-godišnjak bio s partnerom koji nije mlađi od 32 godine, piše Yahoo Life, prenosi 24sata.hr.

S emancipacijom žena i smanjivanjem rodnih predrasuda, kao i teorija više ne vrijedi samo za muškarce, a starije žena koje biraju mlađe partnere danas se popularno nazivaju “pume” kao ekvivalent starijim muškarcima koji traže “sponzoruše”.

Brakovi i veze s razlikom u godinama sve su manji tabu, a teoriju upola mlađi/a plus sedam kao društveno prihvatljivu ispitali su naučnici Bram Bunk i Daglass Kenrik.

“Pravilo vam pomaže da držite vas unutar dobnog raspona koji će osigurati zajedničke interese s vašim partnerom, a vjerovatno će omogućiti i bolju komunikaciju”, kaže stručnjak za odnose David Benet.

Stručnjak za spojeve i veze Kerol Roderik kaže kako ne savjetuje klijentima da slijede pravilo doslovno, ali ih “podstiče da dobro razmisle o gornjoj i donjoj dobnoj granici, posebno na internetskim stranicama i aplikacijama za pronalazak partnera”.

Smatra da je poštovanje ograničenja pravila manje potrebno prilikom ličnog susreta s nekim, jer obično ste u mogućnosti da procijenite nečiju zrelost, vitalnost i namjere izlaska približno u isto vrijeme kad otkrivate njihovu dob.

Takođe, treba napomenuti da je studija iz 2014. godine u časopisu Social Science Research Network otkrila da je veća vjerovatnoća da će se par razvesti što je veći dobni jaz. Parovi s pet godina razlike u godinama imali su 18 posto veću vjerovatnost da se razvedu, a stopa razvoda skočila je na 39 posto deset godina razlike, a 95 posto s razlikom od 20 godina.

Dakle, iako se ne morate u potpunosti pridržavati pravila, ono bi vam moglo pomoći u usmjeravanju prema nekome s kime možete stvoriti održiviji odnos.