Naslovnica Zanimljivosti Jednostavan test: Da li imate visok IQ? (VIDEO)

Jednostavan test: Da li imate visok IQ? (VIDEO)

1050
0
PODIJELI

Studija provedena na Univerzitetu u Rochesteru otkrila je kako jednostavno provjeriti IQ neke osobe pomoću veoma kratkog vizuelnog zadatka.

Iznenađujuće jednostavna vježba mjeri nesvjesnu sposobnost mozga da filtrira vizuelne pokrete, stoji na stranicama Univerziteta. Studija je pokazala da pojedinci čiji je mozak bolji u automatskom prepoznavanju pozadinskih gibanja postižu bolje rezultate na standardnim testovima inteligencije.

Učesnici istraživanja gledali su kratke video zapise crnih i bijelih šipki koje se kreću preko zaslona računara. Njihov zadatak bio je utvrditi smjer kretanja – kreću li se lijevo ili desno.

Šipke su prikazane u tri veličine, najmanja je bila širine palca. Učesnici su riješili i standardizirani test inteligencije.

Pokazalo se da su osobe koje su postigle bolje rezultate na IQ testu bolje uočavale kretanje šipki pri promatranju isječaka najmanje veličine. Međutim, pokazalo se da osobe s boljim rezultatima na IQ testu slabije uočavaju kretanje šipki u najvećim isječcima.

Ta nesposobnost mozga da percipira velike pokretne slike zapravo pokazuje sposobnost mozga da suzbije pozadinsku kretnju. U većini slučajeva, pozadinsko kretanje manje je važno od malih objekata koji se kreću u prednjem planu.

Na primjer, dok hodate ili vozite automobil, pozadina je stalno u pokretu.

“Budući da je inteligencija veoma široka konstrukcija, zapravo se ne može povezati samo s jednim dijelom mozga. Ali pošto je ovaj zadatak veoma jednostavan i usko vezan s IQ-om, može nam dati tragove što mozak čini učinkovitijim i samim time inteligentnijim”, objasnio je doktor Duje Tadin koji je radio na istraživanju.