Naslovnica Trudnoća i porođaj Jednostavni načini da ne dobijete previše kilograma u trudnoći

Jednostavni načini da ne dobijete previše kilograma u trudnoći

628
0
PODIJELI

Iako je dobijanje na težini tokom trudnoće sasvim normalno, postoje jednostavni načini da se uvjerite da nećete dobiti previše kilograma. A ako izaberete zdravu hranu i odlučite se za lagane, ali redovne vježbe, možete čak i da budete u boljoj formi tokom trudnoće. 

Ovo su neki od savjeta stručnjaka koje vam mogu pomoći da ostanete u formi tokom trudnoće:

Volume 0%

Pijte vodu

1. Sjedite i ustanite okretanjem u stranu – Kako vam stomak postaje sve veći, gotovo je nemoguće spriječiti odvajanje trbušnih mišića. To se dešava zbog pritiska vaše bebe koja raste i svih hormonskih promjena kroz koje vaše tijelo prolazi tokom trudnoće. 

Iako je ovo odvajanje bezopasno, može izazvati nelagodnost i ostaviti „izbočinu“, čineći vaš stomak većim. Da biste izbjegli dalje odvajanje stomaka, pokušajte da se otkotrljate na bok kada ustajete iz kreveta ili želite da sjednete.

2. Držite flašu vode na dohvat ruke – Pijenje dovoljno vode je od suštinskog značaja za vaše opće zdravlje i može vam pomoći da održite svoju težinu pod kontrolom. Održavanje hidratacije je posebno važno tokom trudnoće jer voda pomaže u formiranju placente.

Može biti iscrpljujuća

3. Izbjegavajte način razmišljanja „jedemo za dvoje“ – Iako je možda teško kontrolirati želju za hranom, ne bi trebalo da udvostručite uobičajeni kalorijski unos. 

Iako je primamljivo misliti da možete da jedete sve i svašta samo zato što ste trudni, ipak ćete morati da izgubite tu težinu nakon porođaja. U stvari, potrebno vam je samo oko 300 kalorija dnevno iznad vašeg normalnog unosa počevši od drugog tromjesečja trudnoće.

4. Jedite najveći obrok u vrijeme ručka – Trudnoća može biti iscrpljujuća. Ali, da ne biste nagomilali nepotrebne kilograme, bolje je da svoj najveći obrok pojedete u vrijeme ručka. Prakticiranje zdravog i hranljivog ručka i lagane večere može vam pomoći da lako upravljate svojom težinom.

Vježbe istezanja

5. Odvojite vrijeme za vježbanje – To što ste trudni ne znači da morate da provodite dane ležeći na kauču, ma koliko to zvučalo primamljivo. Lagane i redovne vježbe će vam pomoći da poboljšate raspoloženje i držite težinu pod kontrolom. 

Iako se neke aktivnosti, kao što su košarka ili vruća joga, ne preporučuju tokom trudnoće, možete uživati u šetnji i drugim vježbama sa malim uticajem. Vježbe istezanja, također, su vrlo dobre tokom trudnoće i djevojke koje prakticiraju ovu vrstu vježbi obično imaju i lakši porođaj.

(Dnevni avaz)