Naslovnica Sex i ljubav Jednostavnim koracima do boljeg braka

Jednostavnim koracima do boljeg braka

963
0
PODIJELI

Harville Hendrix, autor knjige “Kako dobiti ljubav koju želite” (Getting the Love You Want) tokom istraživanja za knjigu otkrio je četiri jednostavna načina kako oporaviti loš brak kojem prijeti razvod.

Kada zub svakodnevnice nagrize zaljubljenost i otjera sreću iz vaše ljubavne veze, pokušajte napraviti četiri jednostavna koraka kako biste spasili brak.

Nakon izvjesnog vremena, neminovno otkrijete osobine kod svog bračnog druga koje vam se ne sviđaju i koje se kose sa vašim stavovima i principima.

Kada vam partner ili partnerica prestane pružate sve ono što vam je potrebno, vi pokušavate stalnim kritiziranjem, ljutnjom, povlačenjem u sebe i plačem ponovo zadobiti njegovu/njenu pažnju i ljubav.

Međutim, nijedna od ovih metoda nije rezultirala željenim ponašanjem tako da razvod braka ili prekid veze postaje neizbježan. Ipak, postoji nada da se oživi nekadašnja ljubav i romantika te da se narušeni ljubavni odnos spasi.

Četiri koraka koji vode do boljeg braka:

  1. Načinite listu svih negativnih i pozitivnih osobina kod sebe i svog partnera. Uporedite ih i porazgovarajte o tim karakternim crtama sa svojim partnerom.
  2. Nabrojte osobine koje vam se apsolutno ne sviđaju kod vašeg partnera. Napravite spisak svojih osobina na koje ste najviše ponosni i koje vam se dopadaju. Uporedite popise.
  3. Razmislite o tome kako se borite protiv frustracije. Da li izražavate svoje osjećaje ili se povlačite u sebe. Ukoliko se povlačite u sebe onda ste osoba koja umanjuje stvari i konflikte, a ako iskazujete svaki svoj osjećaj, onda imate jaku tendenciju ka pretjerivanju. U mnogim vezama, jedan od partnera pretjeruje, a drugi umanjuje stvari. To je onda osnovni izvor konflikata. Da biste izbjegli svađe, morate se prilagođavati jedno drugom, a ne držati se tvrdoglavo svojih stavova i uvjerenja.
  4. Izdvojite ponekad dovoljno vremena da pitate svog partnera šta ga najviše frustrira u vašoj vezi i šta mu/joj je najpotrebnije od vas. Otkrijete njegove/njene najintimnije želje i potrebe i vi njemu/njoj kažite svoje. Na taj način ćete produbiti svoju vezu i učiniti odličnu stvar za svoj brak i intimu.