Naslovnica Bebe i mališani Kad bebe počinju samostalo držati glavu uspravno?

Kad bebe počinju samostalo držati glavu uspravno?

537
0
PODIJELI
U početku je vrat vaše bebe preslab da bi držao njenu glavu. Kako beba raste, mišići vrata jačaju. Već nakon dva mjeseca možete primijetiti kako ležeći na trbuhu polako pokušava dizati glavicu pa makar i samo nekoliko sekundi. Beba tada može podići glavicu za 45 stepeni.

Do trećeg mjeseca beba može podići glavu 90 stepeni i polako se podizati na ruke. Uprkos tim poboljšanjima, morat ćete držati bebinu glavu kada je budete hranili ili se igrali s njom.

S otprilike četiri mjeseca većini beba neće trebati potpora, sa pet ili šest mjeseci vaša će beba imati potpunu kontrolu nad svojom glavom. U ovom trenutku beba će pravilno držati glavu, čak će i sjediti uspravno.

Iako se mišići vrata vaše bebe grade postupno i vi možete poduzeti neke korake kako biste ubrzali ovaj proces. Stavljanje bebe na stomak pomoći će joj da brže izgradi mišiće vrata.

Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje da bebu stavite na trbuh dok vam je u krilu po nekoliko minuta dva-tri puta dnevno.

Postepeno povećavajte vrijeme koje vaše dijete provodi na stomaku dok ne postignete ukupno 20 minuta po sesiji.

Ako se vašoj bebi ne sviđa položaj na stomaku, ne popuštajte, mora se navići. Naprimjer lezite zajedno s bebom i učinite iskustvo zabavnijim. Okolo stavite šarane igračke ili koristite šarenu prostirku. Uvijek nadgledajte dijete dok je na stomaku.