Naslovnica Bebe i mališani Kada bebama počinju rasti zubi i koji su simptomi

Kada bebama počinju rasti zubi i koji su simptomi

659
0
PODIJELI
Vaša beba ubrzo će moći da jede sve krute stvari, a zubi su bitni i za govor.

Rast zuba znači da bebe mogu jesti meso, zagristi šljivu i jede grah. Osim toga rast zuba utiče na povećanje tjelesne težine, jačanje imunološkog sistema, razvoj kostiju i mozga.

Većini beba zubi počinju izbijati u dobi od četiri do šest mjeseci, iako kod neke djece izbijanje zuba može početi ranije ili kasnije. Dob u kojoj će djetetu izbiti prvi zub zavisi od obiteljske anamneze zuba. Stoga ako ste vi prerano dobili zube vjerovatno će i vaše dijete.

Obično izrastu prva dva prednja zuba (središnji sjekutići), potom slijede još četiri gornja prednja zuba (središnji i bočni sjekutići). No, promjene u redoslijedu mogu se pojaviti i zbog toga ne trebate da brinete. Vaše dijete bi trebalo imati sve zube do treće godine života.

Iako neki mališani svoj prvi zub neće dobiti do 18. mjeseca to može biti normalno, no ukoliko poslije 18. izostane rast zubića morate posjetiti dječijeg stomatologa.

Kada su simptomi rasta zuba u pitanju neki od njih su osip na bradi i licu, oteklina i osjetljivost desni, razdražljivost i problemi sa spavanjem.

Osim toga uobičajena je i temperatura koja je posljedica upale desni, no ukoliko temperaturu prati i curenje iz nosa,proljev i neki drugi čudni simptomi nazovite svog pedijatra.

(klix.ba)