Naslovnica Bebe i mališani Kada dijete treba prvi put posjetiti stomatologa

Kada dijete treba prvi put posjetiti stomatologa

396
0
PODIJELI

Prije prve posjete dijete bi trebalo pripremiti tako da mu objasnite kamo ide i što će se tamo raditi

Uvijek se postavlja pitanje kada bi dijete trebalo prvi puta posjetiti stomatologa, a to je zapravo period oko prve godine djetetova života.
Kako su mliječni zubi jednako važni kao i trajni bitno je shvatiti da briga o njima mora biti kao da su za cijeli život, a to znači da roditelji prvi moraju biti svjesni te činjenice i voditi brigu o njima.
Potrebno je redovno prati zube ujutro i navečer i redovno posjećivati stomatologa svaka 3 mjeseca, čija je zadaća preventivnim metodama spriječiti nastanak karijesa.

Najvažniju ulogu imaju roditelji

Prije prve posjete dijete bi trebalo pripremiti tako da mu objasnite kamo ide i što će se tamo raditi.

Kod prve posjete stomatologu djeca se upoznaju s okolinom i s osobljem i cilj je te prve posjete da se djetetu ulije povjerenje i približi kako bi se svakoj sljedećoj posjeti veselio, a ne da mu ona predstavlja traumu.

U tome najvažniju ulogu imaju roditelji koji bi s pozitivnim stavom i vlastitim primjerom trebali utjecati na cjelokupni dojam.

Cilj preventivne terapije

Mliječni zubi se po svojoj građi ne razlikuju od trajnih pa bi ih jednako tako trebalo čuvati i brinuti se o njima, što znači da ako je na mliječnom zubu prisutan karijes onda se on jednako popravlja kao i trajni.

Međutim cilj preventivne terapije nije popravljanje karijesa, već preventivnim metodama djelovati da do karijesa ne dođe.

U tom smislu uloga doktora dentalne medicine je i educirati roditelje kako i na koji način održavati oralnu higijenu kako bi incidencija karijesa bila što manja.