Naslovnica Trudnoća i porođaj Kada je carski rez neophodan

Kada je carski rez neophodan

550
0
PODIJELI

Do jedan posto beba u majčinom trbuhu je u kosom položaju. Kad se to ustanovi, trudnica se treba ponašati vrlo odgovorno prema uputstvima svoga ginekologa i redovno odlaziti na kontrole, jer je takva trudnoća posebno rizična

Kada se uzdužna osa ploda u maternici ukršta s uzdužnom osom majke, pod oštrim uglom, govori se o kosom, odnosno poprečnom položaju. Ugao koji ove dvije ose zatvaraju kreće se između 45 i 90 stepeni.

Plod u maternici najčešće se ne nalazi u strogo poprečnom položaju, već češće u kosom, pa je nekada teško postaviti granicu između ova dva položaja.

Kako su uzroci ovih pojava relativno slični, nije od velike važnosti da li se ose majke i ploda sijeku pod većim ili manjim uglom. Međutim, činjenica je da se oba položaja moraju tretirati kao apsolutno patološki i takve trudnoće su s izrazito visokim rizikom po majku i plod.

Tokom osmog i devetog mjeseca trudnoće (32-36 sedmice), kod kosog položaja može, posredstvom kontrakcija maternice, doće do „spontane korekcije”.

Učestalost ovih položaja je od 0,4 do jedan posto svih porođaja, što nije zanemarljiv broj, a često se dešavaju kod blizanačke trudnoće.

Šta su uzroci

Uzroci su, u prvom redu, nepravilnosti zida maternice, kao što je „dvoroga maternica”, miom, kao i druge nepravilnosti njene građe. Ciste jajnika, također, mogu biti uzrok, kao i poremećaji u koštanoj građi karlice majke (sužena karlica).

Razlog za poprečni i kosi položaj može biti i labav trbušni zid majke, koji se često javlja kod višerotki, pa su i ovi patološki položaji kod njih češći. Nepravilan položaj posteljice – prednjačeća posteljica (placenta previa) također može biti jedan od uzroka kosog i poprečnog položaja ploda.

Kako do dijagnoze

Već vanjskim pregledom trbuha često se uočava da je maternica poprečno razvučena (kod normalne trudnoće je razvučena uzdužno). Međutim, za preciznu dijagnozu u svakodnevnoj akušerskoj praksi danas se koristi ultrazvuk.

Kako završava porođaj

Trudnice koje nose dijete u ovakovom položaju trebaju se obavezno javiti u bolnicu bar deset dana prije termina porođaja. Rješenje je carski rez, kojim se uspješno rješavaju ovi apsolutno nepravilni položaji ploda kod kojih vaginalni porođaj nije moguć.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here