Naslovnica Bebe i mališani Kada je vrijeme da bebi počnete davati čvrstu hranu i koje namirnice...

Kada je vrijeme da bebi počnete davati čvrstu hranu i koje namirnice su najbolje

342
0
PODIJELI

Početak konzumiranja čvrste hrane predstavlja prekretnicu za bebu. Roditelj mora znati kako da ovaj proces protekne u što boljem redu.

Većina beba koje su stare od četiri do šest mjeseci su spremne za čvrstu hranu. Naravno, svako dijete je drugačije, ali postoje indikacije koje će vam ukazati na spremnost. Najvažnije je da ima kontrolu nad držanjem vrata i glave. Vjerovatno će početi pokazivati naročitu zainteresovanost za hranu u vašem tanjiru. Neprestano će je gledati ili pokušavati dohvatiti.

U početku djetetu trebate davati manje porcije pa postepeno prelaziti na veće. Pazite da hrana bude pravilno kuhana, odnosno pasirana. Izbjegavajte namirnice kao što su kikiriki, indijski orah, bademi i slično kako ne bi došlo do gušenja.

Preporučuje se da u ishranu prvo uvedete sljedeće namirnice

Povrće: Možete početi sa slatkim krompirom, mrkvom ili čak graškom. Ukoliko ih beba odbije, sutradan je pokušajte ponovo nahraniti spomenutom čvrstom hranom. Nemojte brzo odustajati.

Žitarice: Odlučite se za žitarice bogate gvožđem: pšenične ili zobene.

Voće: Bebi možete dati pasirane banane, jabuke, kruške ili čak breskve. I pasirani avokado dolazi u obzir jer sadrži mnogo zdravih masti.

Hrana koja se jede nabrzinu: Ovdje spadaju mali komadići hrane koju dijete može jesti prstima, npr. krekeri, sitno izrezana kajgana, hljeb i slično.

Hrana koja sadrži gvožđe: Neophodna je zato što sprečava pojavu anemije. Grožđice, puter od kikirikija i špinat naročito mogu biti korisni za razvoj mališana.

Trikovi kojima se možete poslužiti prilikom pripremanja hrane

Hranu uvijek gnječite. Ukoliko to nije moguće, pripremite što sitnije komade, naročito kada je riječ o jagodama, grožđu i paradajzu. Žitarice pomiješajte s adaptiranim mlijekom. Uklonite riblju kožu i kosti prije nego što je skuhate.

Izbjegavajte sirovo voće i povrće, sirova jaja, velike komade mesa peradi i, podrazumijeva se, kokice.

Ako primijetite da je dijete pokazalo znakove alergije na određenu hranu, odmah otiđite kod doktora.

(agencije)