Naslovnica Life Style Kada se čovjek smije aktivira se čak 80 mišića, a od toga...

Kada se čovjek smije aktivira se čak 80 mišića, a od toga njih 17 na licu

987
0
PODIJELI

Svjetski dan smijeha ustanovio je Dr. Madan Kataria iz Indije, osnivač svjetskog pokreta Laughter Yoga. Obilježavanje Svjetskog dana smijeha pozitivna je manifestacija koja promoviše mir u svijetu i stvaranje globalne svijesti o bratstvu i prijateljstvu kroz smijeh.

Svjetski dan smijeha slavi se od 1998. godine i to dva puta godišnje – 10. januara i 2. maja.

Cilj Svjetskog dana smijeha je potaknuti ljude da se što više smiju jer će se osjećati bolje, rasteretiti se stresa, smanjiti brige i depresiju i tako ojačati imunitet, tvrde brojni naučnici i ljekari koji poručuju kako se treba smijati svakoga dana.

Kada se čovjek smije, aktivira se čak 80 mišića, a od toga njih 17 na licu. Osim toga, smijehom se “treniraju” hormoni, jer se tada proizvodi više serotonina koji nazivaju i hormonom sreće. Stručnjaci također tvrde da je nekoliko minuta smijanja isto kao i 15 minuta vježbanja na sobnom biciklu.

Istraživanja pokazuju da se u odrasloj dobi smijemo u prosjeku 17 puta, a najmlađi to čine blizu 300 puta dnevno. Žene se češće smiju muškarcima, nego muškarci ženama. Dokazano je da su se ljudi nekad smijali u prosjeku 18 minuta dnevno, a danas je to svedeno na tek šest minuta.