Naslovnica Life Style Kada se trebate odlučiti na korištenje trake za trčanje

Kada se trebate odlučiti na korištenje trake za trčanje

453
0
PODIJELI

Trčanje u svakom slučaju ima svoje benefite. Uskoro stiže ljeto i temperature počinju rasti. Ono može značajno otežati trčanje na otvorenom. Postoje razlozi zbog kojih bi se u ovakvim okolnostima ipak trebali fokusirati na treniranje u zatvorenom.

Naravno, provođenje vremena na suncu i svjež zrak pružaju fizičke i mentalne blagodati, ali ponekad se zaista trebate odlučiti na traku za trčanje. Ovo su neke od situacija koje ukazuju na to da bi trebali odustati od trčanja na otvorenom:

Kada se oznojite i dok samo stojite na ulici

“Obavezno provjerite temperaturu prije nego što odlučite trčati vani. Od ove ideje bi trebali odustati ukoliko je 35 i više stepeni”, kaže David Silk, direktor centra za trčanje Precision Run.

Ako ste doživjeli neku vrstu povrede

Jedna od glavnih prednosti trčanja na traci je ta što je mekša površina i samim tim se stvara manji pritisak na vaše zglobove. Na ovaj način se stvara i manji rizik od povreda. Ako počnete osjećati bol, možete se zaustaviti u svakom trenutku. Neće morati brinuti o tome kako ćete se vratiti kući. Vaš tempo će također biti ujednačen prilikom čitavog procesa treniranja, piše Shape.

Ako vam treba više motivacije

Traka za trčanje od vas traži da se konstantno trudite kako ne biste zaostajali. “Traka je bolno iskrena. Ona vam ne može lagati. Ukoliko odaberete da trčite 10 km na sat, ona će vas smatrati odgovornim da to ispunite, osim ako ne odaberete neku drugu opciju”, govori Silk.

Kada o okruženju nema brda

Preporučuje se da traku podesite na nagib od 3 do 6 posto. Na ovaj način možete značajno poboljšati snagu nogu. Međutim, trebate imati u vidu da je ovakvo trčanje izuzetno naporno ukoliko prethodno niste dosegli odgovarajući nivo kondicije.

Kada želite zaštititi kožu

Jako sunce, velika vrućina, ali i hladnoća i vjetar značajno opterećuju kožu. I zagađenje zraka može učiniti istu stvar. Ako redovno trčite u blizini prometnih ulica, zagađanje može negativno utjecati na vašu kondiciju i zdravlje.

Ukoliko niste trčali određeni vremenski period

Možete koristiti pomoć trenera ili razgovarati sa drugim ljudima u teretani. Kroz socijalizaciju ćete nakon pauze dobiti motivaciju da što kvalitetnije trenirate.