Naslovnica Zdravlje Kada u bebinu ishranu možete uvesti so?

Kada u bebinu ishranu možete uvesti so?

656
0
PODIJELI

Uvođenje čvrste hrane u bebinu ishranu veliki je korak za svakog roditelja. Potrebno je ispratiti sve smjernice i dati djetetu bogat nutritivan obrok koji će da prihvati. Obroci su prilično bljutavi, pa zbog toga mnogi roditelji razmišljaju da ubace malo soli kako bi ih začinili.

Različite namirnice

Međutim, to je potpuno pogrešno. Prerano dodavanje soli može utjecati na bebino zdravlje, pa prema savjetu pedijatara, poželjno je sačekati što duže prije nego što u bebinu ishranu uvedete so. Potrebno je odložiti njegovo uvođenje bar do bebinog prvog rođendana.

Ovaj period omogućava bebi da se upozna sa pravim ukusom različitih namirnica. Osim toga, prema riječima stručnjaka bubrezi bebe u periodu prije prve godine nisu još dovoljno razvijeni da bi mogli da filtriraju višak soli, kao što je slučaj sa odraslima.

Drugi začini

Previše soli u bebinoj hrani, kao i prerano soljenje hrane može dovesti do oštećenja bubrega. Od rođenja do šestog mjeseca bebama je potreban 1 gram soli, koji dobijaju putem majčinog mlijeka ili formule. Nakon prve godine, u bebinoj ishrani ne bi smjelo da bude više od 2 grama soli na dnevnom nivou.

Umesto soli postoje drugi začini i bilje koje možete dodati bebinoj hrani kako bi ona bila ukusnija. Prema riječima pedijatara dozvoljeni su cimet, karanfilić, šafran, bosiljak, kumin i korijander.