Naslovnica Bebe i mališani Kako da beba spava cijelu noć

Kako da beba spava cijelu noć

1189
0
PODIJELI

Većina novorođenčadi spava od 15 do 18 sati, ali taj san je podijeljen na šest ili sedam perioda spavanja

Bebe rijetko spavaju cijelu noć bez buđenja. Realna očekivanja mogu vam pomoći da ne poludite usred noći. Većina beba tokom prve četiri sedmice ne prespava cijelu noć.Većina novorođenčadi spava od 15 do 18 sati, ali taj san je podijeljen na šest ili sedam perioda spavanja.

U nekon trenutku između drugog i šestog mjeseca beba će se prilagoditi jednom režimu spavanja, ali ne treba zaboraviti da je svaka beba individua za sebe pa nemojte biti frustrirani ako još nije ušla u rutinu. Važno je da znate da niste loša mama iako vaša beba nikako ne nalazi ustaljen režim sna.

Jedna od najvećih zabluda je da bebama za san treba potpuna tišina. Većina beba voli malo buke, jer su zvukovi u maternici jači i od zvuka usisivača. Zato bebe vole da dok spavaju čuju poznate zvukove po kući, poput roditeljskog glasa, to ih jednostavno podsjeća na sigurno okruženje iz kojeg su izašli.

Neki roditelji, kako bi umirili dijete, puštaju snimke zvuka okeana ili šume, drugi jednostavno puste radio. Bitno je da ništa ne bude suviše glasno, jer bebe imaju veoma osjetljive uši.

Novopečene mame umorne su od ustajanja da nahrane bebu samo nekoliko sati nakon što su se i same konačno smjestile u krevet. Nekim mamama problem je riječšilo hranjenje u snu. To produžava vrijeme između dva buđenja i daje majkama priliku da se odmore.

Uvijanje bebe čvrsto u dekicu drevna je praksa koju i danas mnoge majke koriste. Bebu noću mogu probuditi i njeni pokreti, pa ako je dobro uvijete, imat ćete razlog manje za brigu. Uvijte bebu nežno, ali dovoljno čvrsto da se tokom noći ne može mnogo pomjerati.

Sve bebe se noću bude, pa roditeljima treba biti cilj da navedu dijete da se samo vrati snu. Zato je neophodno pobrinuti se da bebi noć izgleda vrlo dosadno. Prigušite svjetla i trudite se da se bebi ne obraćate mnogo i da se s njom ne igrate.