Naslovnica Zanimljivosti Kako da očistite dječije igračke od bakterija

Kako da očistite dječije igračke od bakterija

223
0
PODIJELI

Ukoliko imate dijete znate koliko igračaka se proteže po vašoj kući, završe svuda, a onda dijete uzme i stavlja ih usta, pipa okice dok se igra… Sve to može prenijeti bakterije na vaše dijete, pa je važno da se igračke čiste bar jednom mjesečno.

Provjerite etiketu

Mnogim plišanim igračkama je dovoljno da ih ubacite u mašinu za veša, pa da budu kao nove. Prvo provjerite etikete za posebna uputstva. Niko ne želi pogrešnu temperaturu vode ili mašine za sušenje, pa da omiljena voljena „Maca“ ili „Majmunčić“ postanu neprepoznatljivi.

Manje igračke, napravljene od tvrde plastike, stavite ih u mrežastu kesu za veš ili jastučnicu da ne bi zveckale.

Još jedna brza opcija za čišćenje je u mašini za pranje suđa. Deterdžent za mašinu i topla voda, obavit će naporan posao i dezinfekciju umjesto vas. Ako nemate mašinu za pranje suđa, operite ih ručno u sudoperi, toplom vodom i deterdžentom za suđe. Veće igračke, igračke sa elektronskim dijelovima i drvene igračke, ipak će morati pojedinačno da se obrišu i dezinficiraju.

Bijelo sirče

Za jednostavnije, prirodnije rješenje za čišćenje, razmislite o dodavanju jednakih dijelova vode i bijelog sirćeta u bocu sa raspršivačem. Prljave igračke poprskajte rastvorom sirćeta i ostavite da odstoje oko 15 minuta.

Obavezno obrišite ostatak rastvora da biste umanjili dugotrajni miris sirćeta. Metoda čišćenja mrlja od sirćeta odlično funkcionira za tvrde igračke, ali nije dobra za plišane igračke zbog neprijatnog mirisa.

Imate li igračke na otvorenom? Ljuljačku, kutiju s pjeskom, ili kućicu za igru i slično? Ptice, bube, kućni ljubimci i životinje koje posjećuju vašu baštu, prenose bakteriju Ešerihiju koli.

Da bi igračke bile bezbjedne, koristite sredstvo za dezinfekciju u spreju, maramice za dezinfekciju ili ih samo operite vrućom sapunicom i dobro isperite baštenskim crijevom.