Naslovnica Zanimljivosti Kako da očistite igračke najbrže što možete

Kako da očistite igračke najbrže što možete

211
0
PODIJELI

Znamo koliko ste zauzeti ako imate dijete, bebu (ili oboje) u kući. Kao da vas flaše, pelene i dječji obroci ne okupiraju već dovoljno…

Ali šta kažete na igračke koje su potpuno zavladale vašom kućom? One koje djeca vuku po podu i onda stave u usta? Zašto? Zato što bakterije i grinje obožavaju te igračke isto kao i vaše dijete, pa je čišćenje dječijih igračaka bar jednom mjesečno preporučljivo. Srećom, imamo sjajan plan kako da očistite igračke najbrže što možete.

Kako da očistite igračke u mašini za pranje veša

Dobra vijest: mnogim plišanim igračkama je dovoljno da ih ubacite u mašinu za veša, pa da budu kao nove. Prvo provjerite etikete za posebna uputstva. Niko ne želi pogrešnu temperaturu vode ili mašine za sušenje, pa da omiljena voljena Maca, Majmunčić ili Sipa postanu neprepoznatljivi.

Manje igračke, napravljene od tvrde plastike, stavite ih u mrežastu kesu za veš ili jastučnicu da ne bi zveckale.

Kako da očistite igračke u mašini za pranje sudova

Još jedna brza opcija za čišćenje je u mašini za pranje sudova. Deterdžent za mašinu i topla voda, obaviće naporan posao i dezinfekciju umjesto vas. Ako nemate mašinu za pranje sudova, operite ih ručno u sudoperi, toplom vodom i deterdžentom za sudove. Veće igračke, igračke sa elektronskim delovima i drvene igračke, ipak će morati pojedinačno da se obrišu i dezinfikuju.

Kako da očistite igračke sirćetom

Za jednostavnije, prirodnije rešenje za čišćenje, razmislite o dodavanju jednakih dijelova vode i belog sirćeta u bocu sa raspršivačem. Prljave igračke poprskajte rastvorom sirćeta i ostavite da odstoje oko 15 minuta. Obavezno obrišite ostatak rastvora sirćeta i vode da biste umanjili dugotrajni miris sirćeta. Metoda čišćenja mrlja od sirćeta odlično funkcioniše za tvrde igračke, ali nije dobra za plišane igračke (zbog neprijatnog mirisa sirćeta).

Kako da očistite igračke na otvorenom

Imate li igračke na otvorenom? Ljuljašku, kutiju sa peskom, ili kućicu za igru i slično? Ptice, bube, kućni ljubimci i životinje koje posjećuju vašu baštu, prenose bakteriju Ešerihiju koli. Da bi igračke bile bezbjedne, koristite sredstvo za dezinfekciju u spreju, maramice za dezinfekciju ili ih samo operite vrućom sapunicom i dobro isperite baštenskim crijevom.

Kako da očistite polovne igračke

Koristite razblažen rastvor za izbeljivanje da dezinfikujete stare igračke sa tavana ili iz podruma. Obavezno ih dobro isperite i dobro osušite.

(b92)