Naslovnica Sex i ljubav Kako da razgovarate sa partnerom o seksualnim problemima

Kako da razgovarate sa partnerom o seksualnim problemima

795
0
PODIJELI

Važno je da uvjerite partnera da ga uprkos problemu i dalje volite i želite. Takođe, ne okrivljujte ni partnera ni sebe, ne osuđujte i suzdržite se od prigovaranja. Gledajte ono pozitivno što imate u vezi.

Seksualni problemi i njihovo ignorisanje mogu da dovedu do osjećaja nervoze, a ponekad neprijatnosti i krivice. Kvalitetna komunikacija je izuzetno važna u ljubavnoj vezi, treba razovarati o svim problemima, pa tako i o seksualnim.

Stručnjaci kažu kako su takvi problemi mnogo češći nego što biste pomislili i važno je da im ispravno pristupite.

Prema Nacionalnom istraživanju zdravlja i društvenog života iz 2017. godine sprovedenom u Velikoj Britaniji, čak 75 posto muškaraca postiže uvijek orgazam tokom odnosa, dok se to događa kod svega 29 posto žena.

Drugo istraživanje pokazalo je kako jedna od deset žena osjeća bol tokom seksa, dok oko 50 posto muškaraca između 40 i 70 godina ima problema s erektilnom disfunkcijom.

Seksualni problemi mogu da nastanu kao rezultat medicinskih, fizioloških i psihičkih faktora, prenosi sajt “Pejšent” (Patient).

Ipak, ovi problemi su rješivi i postoji nekoliko načina za to. Važno je pravo vrijeme.

Ako želite da razgovarate s partnerom o seksualnim problemima, pažljivo birajte vrijeme. Nikako nemojte da pokrećete takav razgovora tokom seksa, niti neposredno prije ili kasnije. Takođe, izbjegavajte ovu vrstu razgovora i kada ste umorni, u žurbi, rasejani ili loše raspoloženi.

“Nemojte samo navaliti na partnera, posebno ako se radi o nečemu što izaziva ljutnju. Neko ko je frustriran jer mu partner ima nizak nivo želje za seksom lako može da izgovori kratku primjedbu, ali od toga nema koristi. Izaberite vrijeme za razgovor o toj temi kada je vrijeme najpogodnije za vas oboje i ne pravite od toga veliki problem. Neka partner osjeti sigurnost, razumijevanje i brigu. To je pozitivan način komunikacije o seksualnim problemima”, objašnjava Kristal Vudbridž, psihoseksualna terapeutkinja i stručnjak za odnose.

Novi partner i kada priznati

Jedno od najčešćih pitanja koja joj pacijenti postavljaju je: “Kada upoznam novog partnera, nakon koliko vremena treba da mu kažem za svoj problem?” “Tokom upoznavanja nekoga želimo da se predstavimo u najboljem svjetlu i treba nam vremena za sticanje povjerenja. Razumljivo je da ne želite odmah da pričate o svojim seksualnim problemima. Kako i kada raspraviti o toj temi zavisi od toga koliko ste se povezali s novim partnerom”, kaže Vudbridž..

“Odraz naše kulture je da ljudi očekuju seks vrlo brzo nakon upoznavanja. Ako tražite životnog partnera, tada želite nekoga ko je saosjećajan. Ako loše reaguje na vaš problem, tada to nije prava osoba za vas”, dodaje ona.

Ponudite sigurnost – ne okrivljujte i ne sudite

Važno je da uvjerite partnera da ga uprkos problemu i dalje volite i želite da ta želja može da se ispuniti drugim kreativnim načinima, kao i klasičnim seksualnim normama. Nemojte biti kritični i okrivljujte partnera (ili sebe). Umjesto toga, pronađite zajednički jezik. “Recimo, ako je seksualni odnos bolan ili nemoguć, ali seksualno ste izražajni, otvoreni, kreativni i intimni, većina partera koje ja susrećem radije bi imala seks penetracijom nego seks s nekim ko u seksu ne želi da reskira, ne uživa u tome i nema mnogo interesa za seks”, kaže Vudbridž.

Usredsredite se na praktična rješenja

Neki uobičajeni seksualni problemi imaju kliničke uzroke koji mogu da se liječe, na primer, suvoća vagine, nuspojave menopauze, vulvodinija (bolovi spoljašnjeg dijela vagine), polno prenosive infekcije, erektilna disfunkcija… Posjeta ljekaru je u ovim slučajevima prvi korak, a poželjno je i da potražite pomoć stručnjaka za veze koji će pomoći vama i partneru u izgradnji čvrste i zdrave veze.