Naslovnica Bebe i mališani Kako dijete natjerati da pije više vode

Kako dijete natjerati da pije više vode

278
0
PODIJELI

Stručnjaci kažu da djeca koja dnevno popiju manje od 6-7 čaša vode mogu osjetiti veliku količinu umora, imati neku vrstu vrtoglavice ali i glavobolje. Međutim, ima dosta djece koja ne žele da piju vodu, i njihovi roditelji su na velikim mukama. Većina rado piju sokove uz koje unose i bespotrebne šećere, što treba izbjegavati, jer prevelika količina sokova može ugroziti i zdravlje deteta.

Neka postane navika

Naučite ih od malih nogu, neka voda postane navika – Pedijatri preporučuju da počnete sa davanjem vode bebi onda kada počnete da uvodite čvrstu hranu. Djeca koja odmalena piju dovoljno vode neće je odbijati ni kasnije kada porastu.

Budite primjer – Ako vi ne pijete vodu, nemojte očekivati da će je piti dijete. Budite primjer i pokažite da volite vodu i da je ona normalna i redovna navika svakog dana.

Napravite raspored – Nekoliko osnovnih rutina možete uvesti. Na primjer, čim ustane, neka popije vodu. Pola sata prije i poslije obroka također. Prije odlaska u krevet isto.

Sve zaslađene napitke sklonite iz kuće – Dijete će piti vodu samo kada ne postoji neka druga opcija. Zato bi najbolje bilo da dijete nema oko sebe zaslađene napitke i da oni nisu svakodnevni, pa će voda postati redovno osvježenje.

Lijepe flašice ili čaše

Neka dijete redovno jede voće i povrće – Voće i povrće su odličan izvor vode, te se potrudite da to bude veoma važan dio ishrane.

Voda neka bude primamljiva – Možete u vodu staviti jagodicu, limun, borovnice… Neke voćkice koje će je učiniti malo drugačijom i primamljivijom djetetu.

Koristite lijepe flašice ili čaše – Djeca vole lijepe stvari, pa će i vodu više voljeti ako se nalazi u flaši ili čaši koja im se sviđa.

(Avaz)