Naslovnica Life Style Kako doživjeti stotu?

Kako doživjeti stotu?

1134
0
PODIJELI

Ako i postoji izvor života, još uvijek ga niko nije našao. Plastične operacije mogu učiniti da izgledate mlađe, ali ne i da se vaš organizam osjeća isto tako. Kako onda proživjeti dug i vitalan život? Tajna dugovječnosti postoji, a dr. Maoshing Ni ju je otkrio svijetu.

Duge šetnje za dug život

Mnogi stogodišnjaci hodaju najmanje pola sata dnevno. Šetnja znatno umanjuje rizik moždanog udara i obolijevanja kardiovaskularnog sistema te povećava nivo dobrog holesterola.

Smršavite supom

Jedite hranjivu supu barem jednom dnevno. Supa sa niskim postotkom soli rehidrida organizam i čisti ga od toksina. Zahvaljujući supi, smršavit ćete više i lakše nego oni koji unose isti broj kalorija kao vi, ali ne jedu supu. Izbjegavajte gotove supe koje su pune soli i “hemije”.

Pijte čistu filtriranu vodu

Stotine polutanata se mogu naći u vodi za piće. Da biste bili sigurni šta pijete, koristite filtere za vodu.

Temeljito operite voće i povrće

Dobro očistite namirnice u mješavini soli i vruće vode kako biste uklonili slojeve pesticida, fungicida i voska. Kupujte organsku hranu kad god je to moguće

Ubrzajte metabolizam

Aminokiselina “L-carnitin”, koju proizvodi naša jetra, može poticati gubitak masnoće, poboljšati cirkulaciju u mozgu i pojačati proizvodnju energije u mišićima. L-carnitin možete naći u mesu, ribi, peradi, žitaricama avokadu, mlijeku i fermentiranom zrnjevlju soje.

Zaštitite vid šipnatom

Studije su pokazale da špinat zaista pomaže da vidite bolje. On sadrži specijalne antioksidante, koji štite oko od makularne degeneracije koja je povezana sa starošću.

Izgledajte i osjećajte se mlađe uz orašaste plodove i sjemenke

Šaka orašastih plodova i sjemenki dnevno je fantastična za poboljšanje cirkulacije i mišićne mase. Sadrže aminokiselinu “arginin”, koja je korisna u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, impotencije, neplodnosti i visokog krvnog pritiska.

Jedite više danju, a manje noću

Stručnjaci preporučuju da ako jedete dnevno preporučljivu količinu proteina i masti za doručak, imat ćete više energije i gubiti na težini. Ipak, ako jedete iste stvari za večeru, povećat će se vaša težina, vaš krvni pritisak te rizik od obolijevanja kardiovaskularnih bolesti.

Budite vegetarijanci radnim danima, a mesožderi vikendom

Generalno gledajući, vegetarijanci manje pate od degenerativnih bolesti nego mesožderi. Za savršeno balansiran pristup tim grupama hrane, crveno meso jedite samo vikendom.

Stimulirajte mozak mentalnim fitnesom

Loše pamćenje, smanjena moć koncentracije i sporo reagovanje, uzrokovani su smanjenim protokom krvi kroz vaš mozak te gubitkom moždanih ćelija. Da biste stimulisali rad moždanih ćelija izaberite neki hobi, učite nove stvari i rješavajte ukrštenice.

 

Sarajevo-x.com