Naslovnica Zdravlje Kako inzulin utječe na hormone i sindrom policističnih jajnika

Kako inzulin utječe na hormone i sindrom policističnih jajnika

438
0
PODIJELI
Tačan uzrok nastanka bolesti još uvijek nije utvrđen. Nutricionistica Amela Ivković O'Reilly na svom je Instagram profilu objasnila kako to inzulin utječe na naše hormone i policistične jajnike.

“Inzulin ima direktan efekt na dva vrlo važna hormona u ženskom tijelu koji se nazivaju folikulostimulirajući hormon (FSH) i luteinizirajući hormon (LH). Ovi manje poznati hormoni apsolutno su neophodni za proizvodnju i estrogena i progesterona, dva hormona za koja ste do sada vjerovatno već čuli da igraju najveću ulogu u regulaciji ženskog reproduktivnog sistema. Pojednostavljeno rečeno: bez FSH i LH ne dobijate estrogen i progesteron, što znači da nemate menstrualni ciklus!”, napisala je Ivković O'Reilly.

Dodala je da se FSH oslobađa iz hipofize rano u menstrualnom ciklusu kako bi pomogao rastu folikula u jajnicima. Kada jedno jaje postane “dominantno jaje”, LH se tada oslobađa kako bi pomogao daljnjem rastu tog jajašca koje se na kraju oslobađa iz svog folikula u jajniku. Preostali folikul stimuliše proizvodnju progesterona kako bi zgusnuo sluznicu maternice u pripremi za implantaciju i trudnoću.

“Visok nivo inzulina može promijeniti vrlo precizan balans FSH i LH. Previše inzulina uzrokuje da hipofiza oslobađa više LH proporcionalno FSH. Premalo FSH znači da folikuli ne mogu adekvatno sazreti, a dominantno jaje nikada ne nastaje. Umjesto toga, sve što se proizvodi su mnogi nezreli folikuli koji na kraju mogu postati ciste na jajnicima. Dakle, sindrom policističnih jajnika”, objasnila je Amela Ivković O'Reilly.