Naslovnica Bebe i mališani Kako izaći na kraj sa sunčanicom, ubodima insekata, povredama ili toplotnim udarom

Kako izaći na kraj sa sunčanicom, ubodima insekata, povredama ili toplotnim udarom

744
0
PODIJELI

Sunčanica je teže stanje koje je najčešće posljedica duge igre na plaži bez zaštite za glavu ili dulje izloženosti dojenčeta suncu bez kapice zbog čega dolazi do edema mozga pa će veće dijete spominjati glavobolju dok će manje biti izrazito uznemireno, što će pratiti visoka temperatura, povraćanje, dehidracija.

Prva pomoć je smještaj djeteta u zamračenu, klimatiziranu prostoriju, stavljanje hladnih obloga na glavu, davanje sredstva za uklanjanje temperature i glavobolje (paracetamol, ibuprofen).

Treba nadoknaditi izgubljenu tekućinu (hladni čaj, voda, a u slučaju većih gubitaka povraćanjem i oralnom rehidracijskom tekućinom). Ako se djetetovo stanje ubrzo ne stabilizira treba što prije dijete odvesti liječniku.

Ubodi insekata

Na mjestu uboda obično dolazi do reakcije toksične prirode, ali samo u osjetljivih osoba pojavljuju se i alergijske reakcije.

Pčele i bumbari ubadaju kada su uznemireni. Na mjestu uboda pčele ostaje žalac s mjehurićem otrova iz zatka kukca. Otrov se postupno oslobađa uzrokujući lokalne ili opće simptome. Zbog toga se savjetuje što prije ukloniti pčelin žalac.

Alergijske reakcije na ubod pčele obično se pojavljuju nakon višekratnih prijašnjih uboda.

Ose i stršljeni ne ostavljaju žalac. Ti kukci su agresivni i napadaju i kada nisu uznemireni. Njihovi otrovi sadržavaju kemijski aktivnije tvari, pa su alergijske reakcije teže.

One mogu biti u obliku koprivnjače (urtikarije), zatim otežanog disanja, a u najtežem obliku dolazi do kolapsa i gubitka svijesti.

Na mjestu uboda insekta pojavljuje se oteklina, bol i crvenilo. Prva pomoć uključuje stavljanje leda ili hladnog obloga na mjesto uboda. Dobro je dati i antihistaminik te poslije, lokalno, kortikosteroid u obliku kreme, ako se oteklina povećava.

U slučaju alergijske reakcije treba što prije otići liječniku.

Toplotni udar

Dojenčad i mala djeca posebno su sklona tom poremećaju u okolnostima kada su izložena visokoj temperaturi i vlazi uz neprikladnu odjeću (sintetičku).

Toplotni udar najčešće pogađa djecu za vrućih dana u neodgovarajuće hlađenom automobilu. Znaci tog poremećaja su bljedoća, koža je hladna, disanje i bilo su ubrzani. Dijete je potpuno iscrpljeno i malaksalo.

Stanje je vrlo ozbiljno, jer je riječ zapravo o hemodinamskom šoku koji može dovesti i do gubitka svijesti. Prva pomoć zahtijeva hlađenje djeteta (hladni napici, kupanje, umatanje u hladnu plahtu), a potom posjet ljekaru.

Razne ozljede

Boravak u prirodi, sloboda kretanja, brojne sportske aktivnosti imaju za posljedicu i različite ozljede. Obično je riječ o oguljotinama kože, ubodnim i reznim ranama.

Kada se dogode, prva pomoć uključuje dezinfekciju rane (tri-postotnim peroksidom ili gotovom antiseptičkom otopinom, a daljnji postupak ovisi o izgledu rane.

Duboke ubodne rane (čivija i sl.) kao i veće rezne rane treba zbrinuti liječnik, dok površne nakon dezinfekcije treba samo prekriti sterilnom gazom (kompresom) ili ostaviti otvorene da se suše na zraku. Ne treba ih posipati i mazati.

Ako rana natekne ili rubno pocrveni, svakako otiđite liječniku. Na tupe ozljede (nagnječenja) najbolje je odmah staviti hladan oblog ili led, jer će smanjiti razvoj hematoma.

U slučaju uboda morskog ježinca, čije se bodlje lome i završavaju duboko u stopalu, najbolje bi ih bilo izvaditi sterilnom iglom i mjesto vađenja potom dezinficirati. Ako je zahvaćena površina velika, prepustite obradu stručnom osoblju.

Važno

Ubod insekata je traumatičan za dijete. Zato treba obavezno preduzeti sljedeće mjere prevencije: najbolje je djecu odijevati u bijele i svijetle tonove boje pijeska, izbjegavati žarke tonove i uzorke cvijeća, ne hodati bosonog po travi, izbjegavati jake mirise, kao i nagle, brze pokrete.