Naslovnica Zanimljivosti Kako izbirljive mališane natjerati da pojedu sve iz tanjira

Kako izbirljive mališane natjerati da pojedu sve iz tanjira

439
0
PODIJELI
Offended little boy during eating spaghetti at dinner

Važno je razumjeti da roditeljska zabrinutost i stres dodatno mogu da podstaknu dječju izbirljivost.

Australski naučnici sproveli su više od 80 studija kako bi ustanovili šta učiniti sa izbirljivim mališanima. Ustanovili su da pritisak, nagrada kao i roditeljske ucjene i prijetnje neće pomoći. S druge strane, ako porodica jede zajedno i uključuje djecu u pripremu hrane, to će kod mališana smanjiti odbijanje nekih namirnica na tanjiru.

Smanjiti problem

Vrijeme jela obično je vrlo stresno za roditelje izbirljive djece jer pokušavaju da stvore ravnotežu između porodičnog obroka i namirnica koje njihova djeca jedu. Neka djeca ne vole povrće, neka čak ne vole određene boje ili teksture. Nešto se može povezati sa karakterom djeteta, a to je teško promjeniti. Ipak, postoje drugi faktori koji mogu smanjiti probleme s ishranom djece.

Ako jedete zajedno kao porodica, uključujući sve koji žive sa vama, a doručak, ručak ili večera su u isto vrijeme, to će smanjiti negodovanje kod izbirljivih mališana. Također će pomoći ako djeca učestvuju u pripremi obroka bilo da biraju koje jelo će jesti ili u njegovom spremanju. Međutim, ako izbirljivcima dopustite da gledaju TV dok jedu ili im nudite nagrade ukoliko pojedu određene namirnice, to može negativno da utječe na njih.

Dobar primjer

Naučnici kažu da je važno primjeniti nekoliko strategija kako biste dijete privoljeli da pojede obrok, a to je prije svega dobar primjer. Jedite zajedno kao porodica, napravite od toga najlepši dio dana, kada ste svi zajedno za stolom, lijepo raspoloženi. Neka dijete osjeti da je riječ o nečemu bitnom, prijatnom i da poželi da bude dio toga.

(Avaz)