Naslovnica Life Style Kako izbjeći bol u vratu i glavi zbog gledanja u ekran

Kako izbjeći bol u vratu i glavi zbog gledanja u ekran

321
0
PODIJELI

Stres prouzrokovan modernim načinom rada nije samo psihološki, već i samo svakodnevno obavljanje posla za kompjuterom “stresira” i naše tijelo.

Glava i vrat nerijetko pate zbog pozicije u kojoj su satima, dok zaneseno tipkamo i obavljamo posao. Uz bolove se često javljaju i problemi s ramenima, očima te dugotrajan umor.

“Ponekad je loše držanje uzročnik bolova i tegoba u našem tijelu”, započeo je objašnjenje doktor i profesor Erik Peper sa Univerziteta u San Franciscu.

Napravite brzinski eksperiment. Gurnite glavu prema naprijed, a zatim je podignite kako bi gledali prema gore, koliko vam vrat dopušta. Ta neugodna pozicija upravo je ona koju ljudi za ekranom često nesvjesno zauzmu, a istraživanja su pokazala da ukoliko smo samo 30 sekundi u toj poziciji, javlja se bol.

Profesor objašnjava kako bol u glavi mogu prouzročiti razne stvari, ali kako bismo se trebali koncentrirati i izbjeći što više uzročnika bolova možemo, a u ovom su to slučaju disanje i držanje.

Kako spriječiti bolove?

Naučite kako ne zadržavati tenziju u vratnim mišićima, tako da postanete svjesniji kad su oni napeti. Stisnite vratne mišiće, pa ih potom potpuno opustite, a probajte vježbu prakticirati što češće, dok se ne naviknete na opuštenost.

Koristite distrakcije kako bi se češće ustali iz pozicije u kojoj ste za laptopom – navite alarm koji će vas kao zvono u školi podsjetiti na kratko rastezanje ili odlazak do toaleta.

Ako ste na laptopu, obratite posebnu pažnju na ergonomiju i namjestite ekran tako da gledate gotovo ravno. Rub ekrana trebao bi biti u ravnini vaših obrva, a tipkovnica na krilu. Savjet profesora je podići laptop na postolje i koristiti odvojenu tastaturu.

Obratite pažnju na disanje i pokušajte udahnuti u trbuh, te se pritom ispravite. Kako biste opustili oči od gledanja konstantno u blizinu, ako ste u mogućnosti, skrenite pogled na veću udaljenost, poput oblaka ili krošnji drveća.

(foto: 24 sata)