Naslovnica Bebe i mališani Kako izbjeći nepotrebne troškove kada stigne vaša beba

Kako izbjeći nepotrebne troškove kada stigne vaša beba

627
0
PODIJELI
ID:172155242
Prema nedavnom istraživanju LendEDUa, novorođenče košta porodicu u prosjeku preko 13.000 dolara u prvoj godini, ne računajući troškove porođaja. Ipak, tim se troškovima može upravljati, bez dugova, ukoliko planirate unaprijed.

Briga o djeci često je jedan od najvećih troškova, jer se roditeljima prihodi smanjuju, ali i zbog toga što zapošljavaju dadilje ili upisuju svoju djecu u vrtiće. Prosječni troškovi programa za brigu o djeci i dojenčadi iznose stotine eura mjesečno, tj. često više od 10.000 eura godišnje.

Kada očekujete svoje prvo dijete, želite da sve bude savršeno. I dok vaše dijete apsolutno zaslužuje najbolje, iskusni roditelji će vam reći kako djeca nisu baš izbirljiva kao njihovi roditelji. Ne mogu prepoznati razliku između dizajnerske odjeće i igračaka i jeftinijih verzija. Za tu privremenu robu, koju će vaša djeca brzo prerasti savjetuje se da smanjite troškove.

Ako vaša beba još nije stigla, imate više mogućnosti za upravljanje svojim nadolazećim troškovima, tako što ćete pokrenuti štedni fond dizajniran posebno za vaše potrebe u prvoj godini. Zatražite od prijatelja i porodice da doniraju novac u vaš štedni fond i tako će vam pomoći.