Naslovnica Zdravlje Kako izbjeći zarazu u vlastitom domu

Kako izbjeći zarazu u vlastitom domu

607
0
PODIJELI

Nije vam potreban nikakav posebni borac protiv bakterija kako biste svoju porodicu zaštitili od raznih bolesti koje uzrokuju virusi i bakterije, dovoljno je slijediti ovih sedam osnovnih koraka…

1. Naučite svoju djecu da peru ruke kada je to najpotrebnije: nakon odlaska na toalet, diranja životinja ili igre na dvorištu, kao i prije jela.

2. Perite ruke sapunom i vodom, dovoljno je 20-ak sekundi trljanja kako bi se ubile bakterije kojih se treba riješiti.

3. Ponesite sa sobom bočicu sredstva za čišćenje ruku ili vlažne maramice kada vodite djecu na javna igrališta i parkove, shopping centre i ostala mjesta gdje možda nema umivaonika pri ruci. Dobro istrljajte cijele ruke, ako je moguće i ispod noktiju.

4. Nakon pripravljanja mesa ili peradi operite daske za rezanje toplom vodom i sredstvom za pranje suđa, a po mogućnosti očistite radne površine dezinfekcijskim sredstvom. Bakterije koje se obično nalaze na sirovom mesu, uključujući campylobacter, salmonellu i E. coli, opasnije su od bilo koje druge bakterije koju imate u kući.

5. Male ozljede i ogrebotine operite vodom i sapunom, a zatim stavite neku antibakterijsku mast, zaštitite zavojem ili flasterom koji trebate mijenjati svaki dan dok rana ne zacijeli.

6. Provjerite jesu li djeca vakcinisana na vrijeme, a razmislite i o vakcinaciji protiv gripe svake godine. Dijete školske dobi koje je vakcinisano protiv gripe teže će kući donijeti neku bakteriju kojom može zaraziti čitavu porodicu.

7. Ako je u kući neko bolestan, obavezno prebrišite, po mogućnosti nekim antibakterijskim sredstvom, kvake, daljinske upravljače, igračke i ostale stvari koje vaše dijete dodiruje tokom dana.