Naslovnica Zdravlje Kako izgleda alergija kod beba i djece i šta uraditi kada se...

Kako izgleda alergija kod beba i djece i šta uraditi kada se pojavi

2221
0
PODIJELI
“Alergije se kod beba počinju manifestovati tek poslije navršene devete sedmice života. Međutim, čak i tada se pojavljuju uglavnom alergije na hranu a simptomi se manifestuju kroz povraćanje, proliv i osip na koži”, započeo je alergolog Teufik Hadžiosmanović.

Malom djetetu predstavlja veliku opasnost kada ima dijareju ili kada povraća, te se preporučuje da se ono nakon takvih simptoma odmah odvede doktoru kako bi se utvrdilo da li je u pitanju alergija ili neki drugi problem.

“U tom slučaju majka svoje dijete treba odvesti pedijatru, a ne alergologu”, kaže, dodavši da posebnu pažnju treba obratiti na ono što beba jede kako bi se kasnije moglo utvrditi na šta je alergična ukoliko se počnu pojavljivati negativni simptomi.

“Što se tiče alergija na lijekove ili pencilin, to je još uvijek nešto što se jako teško može utvrditi ili otkriti”, kaže Hadžiosmanović.

Djeca nemaju većih problema sa respiratornim alergijama prije prve godine, a kada se takvi tipovi alergije pojave, djeci mlađoj od četiri godine se ne daju tablete i sprejevi protiv alergije, već se vode na inhalaciju.

“U slučaju alergije kod djeteta mlađeg od četiri ili pet godina, koristi se baby inhaler koji izgleda kao maska na kojoj je pumpica. Djetetu se to stavi na lice i onda ono udiše iz te maske”, kaže alergolog.

Ne postoji način na koji se djeca mogu u potpunosti zaštititi od polena, te je vrlo vjerovatno da će se alergija na polen ili povećati ili potpuno nestati u pubertetu. Što se tiče alergija na polen, preporučuje se da roditelji prate polenski kalendar.

Za preventivu, sa sobom uvijek trebate nositi tablete koje smanjuju simptome alergije i sprej za nos.

Od šestog do osmog mjeseca djetetu treba davati povrće, voće, mahunarke, riža, pileće i pureće meso, i tvrdo kuhani žumanjak. Od devetog do 14 mjeseca beba treba konzumirati sve gore navedeno, te bezglutenske žitarice, jogurt, cijelo jaje i ribu.

Od 15 mjeseca možete uvoditi i citrusno voće, kravlje mlijeko i jezgrasto voće.

Ukoliko vaše dijete počne pokazivati simptome alergije, odvedite ga pedijatru na alergološki test, a rezultate ovog testa dobit ćete u roku od 10 do 14 dana.