Naslovnica Zdravlje Kako na vrijeme prepoznati znakove toplotnog udara i zaštititi svoje dijete

Kako na vrijeme prepoznati znakove toplotnog udara i zaštititi svoje dijete

349
0
PODIJELI

Joe Mulligan, čelnik britanskog Crvenog križa, za The Sun je ispričao je da postoje jednostavni načini kako prepoznati rizik od toplotnog udara i zaštiti porodicu.

“Pregrijavanje na vrućem zraku uvijek je podjednako opasno. Tokom toplotnog vala sve je više ljudi koji zbog zdravstvenih tegoba moraju posjetiti ljekara. Mnoge bolesti povezane s toplinom javljaju se samo zato što je neko predugo bio izložen visokim temperaturama ili je fizički podnosio velik napor bez da je pio dovoljno tekućine”, kazao je Mulligan.

Kazao je i kako svaki čovjek može poduzeti odgovarajuće korake kako bi on i članovi njegove porodice bili sigurni tokom toplotnog udara.

“Izbjegavajte izlaziti na sunce tokom najtoplijeg dijela dana, pijte puno tekućine i nosite šešir”, savjetovao je on.

Ako predugo sjedite na suncu, tijelo će vam se pregrijati i to vodi do toplotnog udara koji nastaje onda kada je nekome toliko vruće da njegovo tijelo više ne može regulisati temperaturu.

Mulligan je otkrio nekoliko simptoma koje kod djece ukazuju na toplotni udar,a to su pospanost, vruća koža, glavobolja, zbunjenost ili vrtoglavica te ubrzano disanje i povećani broj otkucaja srca, zatim temperatura je oko 40,5 stepeni, gubitak svijesti ili slično.

Na koncu, podijelio je nekoliko savjeta šta učiniti ukoliko sumnjate da vaše dijete ima toplotni udar.

Odmah nazovite pomoć, rashladite dijete, prenesite dijete u hladniji prostor, skinite dijete, omotajte ga u hladnu i mokru posteljinu, zalijevajte ga vodom. Ako se u međuvremenu temperatura stabilizirala i dijete nije vruće na dodir, to je dobar znak.