Naslovnica Bebe i mališani Kako napraviti plan prehrane za desetomjesečnu bebu

Kako napraviti plan prehrane za desetomjesečnu bebu

626
0
PODIJELI
mother feeding her baby

Pored vode, ishrana vaše bebe mora uključivati i sokove i mlijeko prilagođeno njenom uzrastu, jer su i jedni i drugi veoma bitni za zdravlje vaše bebe.

Kada beba navrši deset mjeseci, majka se mora istinski posvetiti planu ishrane jer sada njene potrebe za nutritivnim vrijednostima sve više rastu. Zbog toga se mora sačiniti plan uravnotežene ishrane koji će moći zadovoljiti sve njene potrebe. Zato vodite računa o sljedećem:

– Jedna od bitnih komponenata u ishrani vaše bebe je protein. Stoga, u ovom periodu, počnite uključivati na jelovnik piletinu, ribu, govedinu, meso peradi i mahunarke. Vodite računa da meso bude dobro skuhano. Dobro ga isitnite i skinite svu masnoću prije nego počnete hraniti bebu.

– Postepeno uključite svježi sir, tvrdi sir i jogurt i svakako vodite računa o mogućim alergijama.

– I kuhani žumanjak je vitalni izvor proteina koji treba dodati ishrani. Međutim, u ovom periodu nemojte uključivati u ishranu bjelanjak, jer postoji mogućnost alergijske reakcije.

– Ne uključujte med do navršene prve godine, jer može sadržavati bakterije koje mogu uzrokovati bolest vaše bebe.

– Pored vode, ishrana vaše bebe mora uključivati i sokove i mlijeko prilagođeno njenom uzrastu, jer su i jedni i drugi veoma bitni za zdravlje vaše bebe.

(mame i bebe)