Naslovnica Life Style Kako naučiti djecu pristojnom ponašanju

Kako naučiti djecu pristojnom ponašanju

645
0
PODIJELI

Podučite mališane manirama i lijepom ponašanju, pretvorite bahato u mirno i pristojno odgojeno dijete u koje će drugi roditelji gledati s divljenjem.

Svakodnevno oko sebe gledamo djecu koja lome ljuljačke, pljuju na cestu, svađaju se sa starijima od sebe, vrijeđaju, psuju i ne znaju ništa o dobrom ponašanju.

Ne, nisu to neka tuđa djeca – to su naša djeca koja će izrasti u osobe kojima će takvo ponašanje biti posve normalno. Želimo li svijet psovača, pljuvača, svađalica, drznika? Naravno da ne želimo, ali to će nam se dogoditi ako ne budemo sada razmišljali o onome poslije.

Daleko od toga da trebamo pretvoriti dijete u lutkice u kakve su roditelji 60-ih godina pretvarali svoju djecu, jer u današnje vrijeme promijenile su se i neke okolnosti, roditelji su postali opušteniji, institucije imanju manje stroga pravila… ali osnovne manire svako očekuje i traži od odraslih, ali i od djece, piše magazin Mame&bebe.

Do 12 mjeseci

Naučite ih koristiti pribor za jelo

Naravno da ne mislimo da dijete od godinu dana, i mlađe, može uzeti nož u desnu a viljušku u lijevu ruku, ali djetetu svakako dajte malenu viljušku. Iako potičemo djecu da isprobavaju hranu – njenu teksturu, miris i okus – smatramo da je dob od 12 mjeseci i više nego vrijeme da počne jesti bar malenom viljuškom.

Kombinirajte rukice i pribor za jelo i vaš se mališan neće bojati koristiti se kašikom, viljuškom i nožem. Štaviše, čim počne stabilnije i sigurnije vrtjeti kašiku, poželjet će se služiti i ostatkom pribora, a vi ćete likovati od sreće.

Od 12 do 18 mjeseci

Izvaditi prst iz nosa!

U dobi od osamnaest mjeseci vrijeme je da svoje mališane pripremite za život u društvu. Na prvom mjestu tada je zasigurno “zabrana guranja prstića u nos”. Kako to učiniti? Kad vaše dijete zaglavi u nosnici, nježno mu izvadite prstić govoreći “To je prljavo” te obrišite prstić maramicom.

Pospremi sobu!

U toj dobi dijete je itekako spremno paziti na svoje stvari. Potaknite ga da posprema igračke nakon igranja te da odjeću odlaže na za to predviđena mjesta.

Od 18 do 24 mjeseca

Ne bacaj hranu!

Decenijama prije bacanje hrane po podu ne bi se tolerisalo, ali u današnje vrijeme – kada djeca razbacuju hranu – mame se crvene, i ne čine ništa da to spriječe. Istina, kad dijete baca hranu, obično je zbog nečega frustrirano, ali najgore je naučiti ga da navika bacanja hrane nije način na koji to treba pokazati. Što učiniti? Hvalite dijete samo onda kad se ponaša onako kako bi trebalo, a nepristojnom ponašanju nemojte pridavati značaj.

Moj red-tvoj red

Kroz igru pokažite djetetu da ne pripada sve baš njemu. Igrajte se dodavanja lopte: svaki put kad je pošaljete djetetu, izgovorite “Tvoj red”, a kada primite loptu u ruke, recite “Moj red”. Isto učinite i kad dijelite hranu, samo kako bi dijete spoznalo da ne posjeduje sve na svijetu i da treba biti strpljivo i čekati svoj red u bilo čemu.

No nemojte očekivati da će malo dijete odmah postupiti tako – bitno je da shvati koncept čekanja, strpljenja i dijeljenja. To je sve što se od njega očekuje.

Od dvije do tri godine

Pazite na riječi molim i hvala

Obratite pažnju na način na koji razgovarate u kući. Ako svaki put kad ulazite i izlazite ljubazno pozdravite ukućane te ako zamolite da vam se nešto doda pa potom zahvalite onom ko vam je pomogao, vaše će dijete raditi isto. I to će mu preći u naviku. No pripazite: ako vi psujete, psovat će i dijete. Sve polazi od roditelja!

Ne udaraj druge!

Frustrirani dvogodišnjaci katkada znaju udariti vršnjake, no vi im trebate pokazati sigurnije načine izražavanja želja, potreba i emocija. Ako dijete ne može obuzdati narav i osjećaje, ponudite mu alternativu – stiskanje plastelina ili lupanje jastuka. Ali ni to nije idealno.

Od tri do četiri godine

Dijeli sa drugima

Pokažite djetetu da mora dijeliti stvari s bratom i sestrom te da je u redu da se njegovim/njenim stvarima igraju i djeca-gosti. Ali nikada nemojte tražiti od djeteta da se odrekne svojih igračaka za nekoga drugoga. Ni vi se ne biste lijepo osjećali da vas neko natjera da omiljenu majicu ili CD poklonite poznanici i ostanete bez svog primjerka.

Strpljen-spašen

Dobra je vještina – i još bolja navika – znati slušati bez upadanja u riječ. Ali problem je što djeca mlađa od četiri godine vjeruju da se svijet vrti oko njih i da svaki razgovor treba prestati kad ona otvore svoja ustašca. Dozivanje: ‘Mama, maaaaama, majko, mamiceeee’ moglo bi vam uništiti važan razgovor, zato što prije pređite na metodu ‘Samo tren’.

Dakle, recite svom djetetu da ćete doći na nekoliko trenutaka i da nije izgubilo vašu pažnju, ali da mora znati (pri)čekati svoj red. Kasnije, kad naraste, naučit će da se starije ne prekida u razgovoru.

Stvari koje ne mogu naučiti

Kad komentarisati

Do dobi od pet godina djeca neće shvatiti da njihovo ponašanje i riječi mogu povrijediti drugu stranu. Dakle, nemojte se ljutiti i frustrirati zbog činjenice da vas dijete nerijetko svojim komentarima dovodi u neugodnu situaciju.

Oprosti

Djeca mlađa od četiri godine ne znaju kako se osjeća drugo dijete pa će, iako znaju šta znači riječ “izvini”, često izostaviti tu riječ. Mame bi mogle pomoći tako da se u ime svojeg djeteta opravdaju drugom mališanu ili roditelju.

Kućni poslovi

Od malenog djeteta možete očekivati da zapljuskuje suđe vodom i pjenom, ali ne i da ga ispravno opere. Zato raščistite sami sa sobom prije nego što mu dopustite da se igra – možete li podnijeti “brljanje” po suđu u cilju djetetove zabave ili ćete insistirati na čistoći i odmaknuti dijete od sudopera.

(avaz.bebe)