Naslovnica Zdravlje Kako pravilno da očistite i dezinfikujete prostorije

Kako pravilno da očistite i dezinfikujete prostorije

779
0
PODIJELI
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske izdao je uputstvo o tome kako pravilno očistiti i dezinfikovati prostorije za vrijeme kućne izolacije, a većina ovih savjeta može biti korisna i ostalim stanovnicima Srpske, da se pobrinu za prostorije u kojima ovih dana borave.

Za definfekciju su vam potrebna sljedeća sredstva i zaštitna oprema:

– Lična zaštitna oprema (rukavice, zaštitna hirurška maska), radna odjeća;

– Plastične vrećice, kanta s vodom, krpe, brisač sa vodom;

– Deterdženti za upotrebu u domaćinstvu;

– Dezinfekciona sredstva koja se preporučuju prema Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), a čiji sastav možete pročitati ovdje.

Po preporukama Instituta, tokom i nakon čišćenja i primjene dezinfekcionih sredstava, držati otvorene prozore zbog dobrog provjetravanja prostorija.

Prije nego se pristupi čišćenju, staviti ličnu zaštitnu opremu, odnosno masku i rukavice, a preporučuje se upotreba jednokratne lične zaštitne opreme, jer je potencijalno zarazni materijal.

Prilikom čišćenja izbjegavati dodir očiju i usana.

Sredstva za čišćenje i dezinfekciona sredstva treba koristiti prema uputstvu proizvođača.

Najprije se prostorije i površine očiste toplom vodom i deterdžentom, a zatim dezinfikuju podovi, popločane površine zidova, prozori, rukohvati i svi predmeti koje svakodnevno upotrebljava osoba u eventualnoj kućnoj izolaciji, poput noćnih ormarića, kreveta i ostalog namještaja.

Rukavice i zaštitnu odjeću (npr. plastične kecelje) treba koristiti za čišćenje površina ili rukovanje odjećom ili posteljinom zaprljanom tečnostima. Nakon upotrebe, rukavice za višekratnu upotrebu treba očistiti sapunom i vodom i dekontaminirati 0,5% rastvorom natrijum-hipohlorita.

Ako se maska navlaži ili zaprlja od izlučevina, mora se odmah zamijeniti novom čistom i suvom maskom.

Čišćenje i dezinfekciju prostora i predmeta obavljati od jednog ka drugom kraju, da se ne kontaminira već očišćena strana.

Sav tekstil, odnosno posteljina, ručnici, zavjese, deke itd. treba da se opre mašinski na 90 °C i sa dodatkom deterdženta za pranje veša. Ako se zbog karakteristika materijala ne može koristiti temperatura vode od 90 °C, prilikom pranja tekstila treba dodati posebne hemikalije, npr. izbjeljivač ili proizvode za pranje veša koji sadrže natrijum-hipohlorit ili proizvode za dekontaminaciju za tekstil.

– Ne istresati zaprljano rublje i izbjegavati da kontaminirani materijali dođu u dodir sa kožom i odjećom – navode iz Instituta.

Najmanje jednom dnevno treba toplom vodom i deterdžentom očistiti, a zatim dezinfikovati i površine u kupatilu i toaletu.

Za dezinfekciju kontaminiranih površina i materijala, ne koristiti pakovanje sredstva s raspršivačem, jer prskanje može dovesti do daljnjeg širenja virusa.

Sav otpad nastao tokom čišćenja treba odložiti u plastičnu vreću i kante za otpad.

Nakon čišćenja, skinuti rukavice i odložiti u plastičnu vreću, a zatim oprati ruke sapunom i toplom vodom.

Takođe, nakon čišćenja treba skinuti maske odgovarajućom tehnikom – ne dodirivati prednju stranu, već otkopčati masku i odložiti u plastičnu vreću, a zatim oprati ruke sapunom i toplom vodom.

Radnu odjeću i upotrebljene krpe treba oprati mašinski na 90 stepeni, sa dodatkom deterdženta za pranje veša.

Na kraju posla, oprati ruke sapunom i toplom vodom, presvući se i istuširati.

(SRNA)