Naslovnica Zdravlje Kako pravilno tretirati opekotine od sunca

Kako pravilno tretirati opekotine od sunca

1024
0
PODIJELI
Opekotine od sunca u djetinjstvu ili adolescenciji mogu udvostručiti rizik od razvoja raka kože tj. melanoma kasnije tokom života, tako da je ključno da se ovo stanje izbjegne.

Ukoliko se na vašoj koži počnu stvarati opekotine, brzo reagirajte i sklonite se sa sunca. Pokrijte zahvaćena područja laganom pamučnom krpom koja omogućava vašoj koži da diše i ostanite u hladu. Lijekovi protiv bolova kao što je ibuprofen mogu pomoći u smanjenju upale i mogu olakšati bol.

Pobrinite se da zatim ohladite kožu nanoseći vlažan peškir na 15 minuta, ili se jednostavno okupajte ili istuširajte. Pobrinite se da tuš ima blagi protok vode, a ako se počnu razvijati plikovi, poželjno je i kupanje.

Međutim, važno je da ne trljate kožu peškirom, nego je lagano posušite kada izađete. Pokušajte da ne dirate eventualne plikove jer to može dovesti do infekcije i nastanka ožiljaka, plikovi će se smiriti sami nakon nekoliko dana.

Nakon kupanja ili tuširanja koristite neagresivne losione za smirivanje kože. Aloe vera također može umiriti i djelovati kao protuupalno sredstvo. Opekotine od sunca mogu podstaknuti gubitak tečnosti kroz kožu pa pijte mnogo vode, što će spriječiti dehidrataciju i pomoći vašem tijelu da se oporavi. Idealno bi bilo izbjegavati alkohol u to vrijeme jer on podstiče dehidrataciju, piše Guardian.