Naslovnica Trudnoća i porođaj Kako preživjeti drugu trudnoću

Kako preživjeti drugu trudnoću

1069
0
PODIJELI

Niste sve naučili i osjetili tokom prve trudnoće. Vidjet ćete da je zaista velika razlika biti trudna drugi put. Iako se osjećate iskusno, mogli biste doživjeti mnoga iznenađenja, kako fizička tako i psihička.

Tokom prve trudnoće ste najvjerovatnije proveli mnogo vremena razmišljajući o trudnoći i bebi u trbuhu. Sada kada imate dijete o kojem morate brinuti, možda se nećete moći posvetiti trudnoći kao prvi put.

To je potpuno normalno i ne znači da ćete ovo dijete voljeti manje. Majke se često plaše hoće li moći i drugom djetetu dati dovoljno ljubavi. Ne brinite, ljubav nije konačan broj, ona je beskonačna zaliha emocija.

Dobra strana je to što ćete u drugoj trudnoći mnogo ranije osjetiti pokrete svog djeteta. A ima mnogo načina kako olakšati i uljepšati drugu trudnoću. Evo nekih od njih:

* Usporite – Koliko god vam se to činilo teško i neizvedivo, izuzetno je važno naći vremena za odmor i relaksaciju. Sada nije vrijeme za preuzimanje dodatnih zadataka.

* Jedite kvalitetno – Imate mnogo posla oko djeteta da je vrlo lako preskočiti doručak, ručak ili večeru. Posebno je teško ako uz dijete i trudnoću, radite ili studirate. Odvojite vrijeme za kvalitetan doručak, ako ste većinu dana izvan kuće – ponesite obrok sa sobom, a ako ste sa svojim djetetom kod kuće, uključite ga u pripremanje dnevnih obroka.

* Odmarajte se – Ako ste s djetetom kod kuće i ono još spava tokom dana, iskoristite to i prilegnite, bez obzira na to koliko vas posla čeka. Ili pričekajte da se suprug vrati s posla da preuzme brigu o djetetu dok se vi malo odmorite.

Nije bitno hoćete li zaspati, već je važno leći barem pola sata dnevno i odmoriti se. Ako smatrate da spavate premalo vremena, promijenite vrijeme odlaska na počinak – neka to bude odmah nakon što uspavate dijete.

* Štedite vrijeme – Naprimjer, u kupovinu idite s djetetom, naučite ga da samo sprema krevet i igračke. Neka vam ono pomaže u sitnim kućanskim poslovima – brisanju prašine, pripremanju i raspremanju stola (ovisno o dobi djeteta), usisavanju. Kuhajte dvostruke količine i višak zaledite za drugi dan.

* Tražite pomoć – Prijateljica će se možda rado poigrati sat s vašim djetetom ili ga izvesti u šetnju. Suprug može kupovati namirnice, a bake ponekad skuhati ručak. Zapamtite, pola sata odmora dnevno čini čudo!

* Provedite kvalitetno vrijeme sa starijim djetetom – Ne zaboravite takve trenutke ni kada se beba rodi – odvojite barem vrijeme za čitanje priča prije spavanja.

Bitno je uključiti dijete u pripreme za dolazak malog brace ili seke – neka vam pomogne postaviti krevetić, složiti odjeću. Povedite ga u kupovinu stvari koje vam još nedostaju za bebu. Dajte djetetu da sluša i opipa pokrete bebe u trbuhu, zajedno pričajte bebi. – Sve će to pomoći starijem djetetu da se lakše pripremi za dolazak nove bebe.

* Planirajte – Prije nego što se dijete rodi, planirajte aktivnosti koje možete raditi s bebom i starijim djetetom – zajedničke šetnje ili razgovor sa starijim djetetom dok dojite bebu.

 

(avaz.ba)