Naslovnica Porodica Kako preživjeti mamin povratak na posao

Kako preživjeti mamin povratak na posao

961
0
PODIJELI

Za mnoge žene jedan od prijelomnih trenutaka u životu svakako je porođaj, ne samo kad je riječ o promjenama na tijelu, u glavi i porodici već i u odnosu s partnerom. Isto tako, važan je i odnos prema poslu, odnosno povratku na posao nakon trudničkog bolovanja.

Mnoge žene jednostavno ovaj aspekt svog života ne smatraju više bitnim, a zbog ovakvog stava javljaju se i posljedice po profesionalnu karijeru. Važno je znati da svaka novopečena mama mora postići ravnotežu između privatnih i poslovnih obaveza i da po rođenju djeteta ne treba zapostaviti karijeru.

Istina je, nije nimalo lako balansirati između očekivanja koja firma ima od vas i potrebe da što više vremena i pažnje posvetite bebi, ali okretanje leđa poslu nije pravi odgovor. Kako onda postići ravnotežu?

Nema jasnih pravila, ali postoje neki savjeti koji mogu biti korisni. Prije nego što se vratite na posao, pokušajte uraditi sljedeće:

1 Budite sigurni u one kojima ste ostavili dijete na čuvanje, bilo da su to jaslice, roditelji ili dadilja. Greška može imati katastrofalne posljedice, i to svaka mama zna. Zato će i biti nemirna ako nije sigurna u svoj izbor.

2 Razgovarajte otvoreno o svemu s kolegama i šefovima. Vjerovatno se mnogo toga promijenilo dok ste bili odsutni, pa se morate potruditi nadoknaditi propušteno. Saznajte ko je otišao, ko je došao, ko je napredovao, ko je nazadovao, i koje su novosti u firmi.

3 Razgovarajte s nadređenima. Provjerite postoji li mogućnost da više posla obavljate od kuće i da na neko vrijeme smanjite odgovornost i obaveze. Također, morate shvatiti da ste dugo bili odsutni i da ćete se jedno vrijeme opet osjećati kao početnik.

4 Pripremite dijete za odsustvo. To se postiže usklađivanjem hranjenja i spavanja i provođenjem sve manje vremena u njihovoj blizini. Neka bude što više s drugima, kako ovaj prelazak ne bi bio traumatičan.

5 Rođenje djeteta nije nužno teret za vašu karijeru. Mnoge žene su nakon porođaja počele ubrzano napredovati, postizati bolje rezultate, nijednog trenutka ne zanemarujući porodicu.

6 Kada se vratite s posla, što više vremena provodite s djetetom. Nemojte mnogo prebacivati sebi. Normalno je da majke osjećaju grižu savjesti kada prvi put ostavljaju dijete. Morate znati da nema mjesta panici ni nerealnim očekivanjima: bit ćete umorni, i fizički i emocionalno, ali sve će to vremenom nestati. Cijena koju ćete platiti ako jednostavno dignete ruke od posla mnogo je veća.