Naslovnica Porodica Kako se gradi roditeljski autoritet

Kako se gradi roditeljski autoritet

675
0
PODIJELI

Smirenost je uslov da se vaš autoritet poštuje. Ali, ne možemo uvijek kontrolirati svoje reakcije i osjećanja. Utoliko prije što nas djeca vrlo lako mogu isprovocirati. Ona instinktivno znaju pogoditi u najslabiju tačku

Dobar roditelj daje prioritet razgovoru, kaže svoje mišljenje, ali poštuje i djetetovo. Roditelji su ti koji odlučuju i zato s punim pravom mogu očekivati da ih djeca slušaju. Međutim, šta ako roditelj nije siguran u svoj autoritet i ne usuđuje se zahtijevati pristojno ponašanje za stolom ili odlazak na spavanje u određeno vrijeme.

Imaju pravo da griješe

Kad dijete dođe na svijet, roditelji ponekad zaborave na sebe. I ako im se ponekad desi da izgube strpljenje ili nemaju vremena da mu posvete dovoljno pažnje, imaju osjećanje krivice. Oni, međutim, također imaju prava.

Roditelji su ti koji odlučuju i zato s punim pravom mogu očekivati da ih djeca slušaju. Pri tom imaju pravo da ne budu uvijek dosljedni.

Roditelji koji nikad ne griješe, guše dijete, kažu stručnjaci. Pošto nikada nema priliku da ih kritizira, ono je obeshrabreno, ne usuđuje se odrastati. Odrasli, dakle, imaju pravo da griješe. Naprimjer, ako su djetetu nešto zabranili ne saslušavši njegove argumente ili su prebrzo izgubili živce, dovoljno je da to priznaju, izvine se i isprave grešku.

Smirenost je uslov da se vaš autoritet poštuje. Ali, ne možemo uvijek kontrolirati svoje reakcije i osjećanja. Utoliko prije što nas djeca vrlo lako mogu isprovocirati. Ona instinktivno znaju pogoditi u najslabiju tačku. Zato nemojte imati grižu savjesti ako ponekad date oduška svom gnjevu. To je zdravo.

Tako, naprimjer, imate pravo popiti jutarnju kafu na miru, odgledati svoj omiljeni film a da vas niko ne prekida, imate se pravo ljutiti ako dnevna soba izgleda kao igraonica.

Dobar roditelj daje prioritet razgovoru. Ima vremena i strpljenja da svoju djecu sasluša. Umije govoriti i ružne istine ali bez vrijeđanja ili ponižavanja djeteta. Kaže svoje mišljenje, ali poštuje i djetetovo.

Ranije na spavanje

Mnogim roditeljima teško pada prelazak iz statusa zaljubljenog para u status roditelja. Zato je vrlo važno ostaviti sebi dovoljno prostora za izlive nježnosti i intimnost.

Za neke parove to se ogleda u pravu da djecu stave ranije na spavanje, za neke u mogućnosti da s vremena na vrijeme provedu romantičan vikend van grada, a za neke u pravu da njihova spavaća soba za djecu ostane neka vrsta zabranjenog grada.

Najzad, treba znati da će dijete lakše ispuniti zahtjeve roditelja ako osjeća da mu poklanjate pažnju i primjećujete da se trudi.