Naslovnica Trudnoća i porođaj Kako se pripremiti i šta ponijeti sa sobom u porodilište

Kako se pripremiti i šta ponijeti sa sobom u porodilište

793
0
PODIJELI
Ono što je prvi savjet jeste da torbu koja vam treba za porođaj spremite mjesec prije termina poroda. Svoje ukućane obavijestite gdje ste je ostavili da bi bili spremni da je ponesu kada porod krene.

Ono što je potrebno da znate jeste da, kao i za sve drugo u životu, postoji procedura kada dolazite na porođaj.

“Žene vode trudnoću u svojim domovima zdravlja, kod svog ginekologa. Oko 37. sedmice trudnoće treba se javiti u bolnicu, sa sobom ponijeti uputnicu, ličnu kartu, ovjerenu zdravstvenu knjižicu i ono što je veoma bitno, a žene to često zaborave, moraju imati određenu krvnu grupu i Rh faktor”, rekla nam je Binasa Ćorović.

Osim dokumentacije u torbi ponesite i pribor za ličnu higijenu poput šampona za kosu, četkice i paste za zube, kreme za lice i češlja za kosu. Ponesite i čarape i papuče.

“Osim toga, treba ponijeti dvije-tri spavaćice, uloške od kojih su najbolji Virovi, mi nekako imamo najbolje iskustvo s njima, nepromočivi su, a može se vidjeti koliko žena krvari. Za bebu majka ne treba nositi apsolutno ništa”.

Kada je riječ o hrani, mlade majke ne moraju nositi apsolutno ništa. Tokom boravka u bolnici imaju tri obroka.

Također, nemojte zaboraviti spakovati torbu koja će vam biti potrebna za izlazak iz bolnice. U nju spakujte odjeću za sebe (najbolje će vam odgovarati ono što ste nosli u petom i šestom mjesecu trudnoće) i odjeću za bebu poput bodija i jednodijelnog odijela.

“I za bebu i za majku najbolje je ponijeti nešto što je komotno, odjeću koja je pamučna. Ukoliko žena ima rez, vaginalni ili od carskog reza, to malo i boli i zbog toga treba nositi odjeću koja joj je prijatna”, rekla je Ćorović.

Žene u bolnici nakon poroda ostaju 24 sata ukoliko je riječ o prirodnom porodu, a žene koje su se porodile carskim rezom u bolnici ostaju četiri dana. Ukoliko je beba prijevremeno rođena, onda će majka i beba boraviti u bolnici nešto duže.