Naslovnica Trudnoća i porođaj Kako se pripremiti za porođaj u vrijeme pandemije koronavirusa

Kako se pripremiti za porođaj u vrijeme pandemije koronavirusa

784
0
PODIJELI

Šta trebaju znati žene koje se pripremaju za porođaj u vrijeme pandemije koronavirusa, na šta obratiti pažnju, šta kada počnu trudovi, a vi ste u samoizolaciji… Ovo su tek neka od pitanja koja ovih dana muče brojne trudnice, a stručnjaci savjetuju šta bi svaka buduća mama trebala imati na umu.

Važno se stalno prisjećati da niste sami

Shvatiti šta možete očekivati u određenoj situaciji i to prihvatiti, pomoći će u uklanjanju straha, najvažniji je savjet. Važno je dobro se raspitati šta se sve promijenilo u porodilištu i šta možete očekivati. Sada vas sigurno brine kako ćete uopće ući u bolnicu, na koji ulaz, trebate li prije toga proći nekakvu kontrolu ili postupak dezinfekcije te, dakako, postoje li neke posebne upute oko samog poroda.

Sigurnost je sada najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir. Možda ste se zapitali je li u ovoj situaciji bolje roditi kod kuće? Porod kod kuće je moguć ali ako o tome do sada niste razmišljali, ovo definitivno nije vrijeme za takve odluke. Ljekari ponavljaju kako je sigurnost najvažnija, a ona će vam u ovom izazovnom trenutku, unatoč teškoj situaciji u zdravstvu, biti osigurana prvenstveno u medicinskoj ustanovi.

Važno je stalno prisjećati se kako niste sami. Društvena distanciranost sada znači da mnoge žene neće imati prijatelje ili porodicu u blizini koji će razdragano doći u bolnicu u posjet djetetu te pružiti važnu ruku pomoći tokom postporođajnog razdoblja.

Povežite se iz pomoć tehnologije ako je moguće, čak i tokom samog poroda. To ženama može pomoći da ostanu mirne i usredotočene. Ako će vam biti lakše, ponesite sa sobom neki dragi predmet, uspomenu, koja će vam dati dodatnu snagu, na primjer fotografiju starijeg djeteta ili drugih članova porodice, najdražu majicu vašeg partnera i sl.

Na internetskoj stranici Udruge Roda savjetuju što mogu očekivati trudnice koje se u ovom trenutku nalaze u samoizolaciji. Ako počnu trudovi, trebate nazvati svoje porodilište i posavjetovati se s osobljem. Trebate ih informirati da kod vas postoji sumnja na koronavirus ili da vam je dijagnoza potvrđena.

Ako su simptomi blagi, savjetovat će vam da ostanete kod kuće (u samoizolaciji) u ranoj fazi poroda, što je i inače standardna praksa. Zdravstveni su radnici dobili upute kako će na najbolji način osigurati da vi i vaše dijete dobijete sigurnu i kvalitetnu skrb, pri čemu će što je moguće više poštovati vaš plan poroda.

Kad, u suradnji sa zdravstvenim uposlenicima, odlučite da je vrijeme za odlazak u porodilište, trebate slijediti opće smjernice za boravak u bolnici:

– Ako je moguće, dođite u bolnicu vlastitim prijevozom ili, u odgovarajućim slučajevima, nazovite broj hitne pomoći.

– Najavite dolazak u porodilište i okolnosti dolaska. Na ulazu u porodilište dočekat će vas neko od osoblja i dati vam hiruršku zaštitnu masku koju morate zadržati na licu sve dok vas ne izoliraju u odgovarajućoj sobi.

– Dogovorit će se testiranje na koronavirus.

Nije sasvim jasno je li se prijenos virusa dogodio za vrijeme, prije ili nakon porođaja

Budući da je riječ o novom virusu, malo je informacija o brizi za porodilje s koronavirusom. Vrlo malom broju novorođenčadi je dijagnosticiran koronavirus odmah po rođenju te nije skroz jasno da li se prijenos virusa dogodio za vrijeme, prije ili nakon poroda.

Međutim, ako u trenutku poroda kod vas postoji sumnja na koronavirus ili je dijagnoza potvrđena, ljekari koji su specijalizirani za brigu o novorođenčetu (neonatolozi) pregledat će dijete i dati vam informacije o njihovom stanju, što uključuje to da li je djetetu potrebno testiranje.

 

(avaz.bebe)