Naslovnica Trudnoća i porođaj Kako smanjiti žgaravicu u trudnoći?

Kako smanjiti žgaravicu u trudnoći?

755
0
PODIJELI

Doktori smatraju da na pojavu žgaravice utiče veći nivo hormona progesterona i estrogena jer usporavaju varenje i utiču na otvaranje pregrade između jednjaka i želuca

Već krajem prvog tromjesečja, 40-80 posto trudnica osjeti “žarenje” u grudnom dijelu organa za varenje koje nazivamo “žgaravica”. Mnoge trudnice osjećaju to žarenje i u grlu, a prisutna je i nadutost te pojačano lučenje pljuvačnih žlijezda.

Doktori smatraju da na pojavu žgaravice utiče veći nivo hormona progesterona i estrogena jer usporavaju varenje i utiču na otvaranje pregrade između jednjaka i želuca, prenosi portal Sve za bebe.

Doktori općenito savjetuju izbjegavanje ljute, pečene, masne i začinjene hrane a također se savjetuje sljedeće:

– Konzumirajte manje porcije hrane

Poželjno je da jedete češće ali manje obroke kako ne biste pretrpali želudac i usporili varenje.

– Unosite lakše namirnice

Unosite zdrave i lako probavljive namirnice poput proizvoda od žitarica, voća povrća i sjemenki. Također je dobro ne jesti 2-3 sata prije spavanja.

– Unosite dovoljno tečnosti u organizam

Poželjno je da unosite 2 do 2,5l tečnosti svaki dan a preporuka je da tečnost ne unosite tokom obroka jer time usporavate varenje.

– Jedite u uspravnom položaju

Izbjegavajte ležeći i poluležeći položaj prilikom jela i pokušajte biti u sjedećem položaju jedan sat nakon obroka.

– Bavite se fizičkom aktivnošću

Ukoliko vam to vaš doktor dozvoljava, bavite se umjerenom fizičkom aktivnošću jer tako stimulišete rad crijeva. Također, nemojte jesti 1-2 sata prije aktivnosti.

(mame i bebe)