Naslovnica Bebe i mališani Kako spriječiti štucanje kod novorođenčadi

Kako spriječiti štucanje kod novorođenčadi

450
0
PODIJELI

Štucanje kod novorođenčadi je prije svega normalna pojava koja nastaje zbog kontrakcija dijafragme. Međutim, ova pojava može uznemiriti vašu bebu zbog čega stručnjaci savjetuju različite postupke koji mogu spriječiti njen nastanak.

Štucanje beba i novorođenčadi obično se događa bez očiglednog razloga i nastaje uslijed kontrakcije dijafragme (mišića koji se pomjera gore-dolje dok osoba diše) i brzog zatvaranja glasnica. Zrak se istiskuje kroz zatvorene vokalne akorde, stvarajući zvuk.

Istraživanje iz 2012. godine sugeriše da refleks štucanja može poslužiti za uklanjanje viška zraka iz želuca, međutim, medicinska zajednica još uvijek nije sigurna ima li štucanje svrhu.

Hranjenje povremeno može prouzrokovati grč dijafragme što dalje uzrokuje štucanje. Također, može se dogoditi kada se beba prekomjerno se hrani, jede prebrzo ili proguta previše zraka.

Ovi faktori mogu prouzročiti širenje bebinog želuca. Širenjem se pritiska na dijafragmu izazivajući grčeve koji dovode do štucanja. Zbog čega je bitno obratiti pažnju na sljedeće faktore kako bi spriječili štucanje kod vašeg novorođenčeta:

Prije nego što je nahranite, dobro je osigurati da vaša beba nije uznemirena ili plače. Pokušajte hraniti bebu kad je mirna, prije nego što dođu do tačke kada plaču od gladi. Nakon hranjenja, pustite bebu da se opusti i izbjegavajte previše aktivnosti.

Držite bebu u uspravnom položaju 20 do 30 minuta nakon svakog hranjenja.

Kada vaša beba počne štucati, pokušajte joj dati da sisa cuclu, jer će to pomoći opuštanju dijafragme i zaustaviti “napad” štucanja.

Trljanje leđa i ljuljanje bebe naprijed-nazad mogu im pomoći da se opuste što može zaustaviti grčeve koji uzrokuju štucanje.

Redovna pojava štucanja trebala bi nestati kada vaša beba navrši godinu dana.