Naslovnica Zanimljivosti Kako ukloniti tvrdokorne mrlje od trave, hrđe, farbe…

Kako ukloniti tvrdokorne mrlje od trave, hrđe, farbe…

424
0
PODIJELI

Sunce vas je izmamilo vani te ste odlučili očistiti terasu, obojiti vrtnu ogradu ili samo kositi travu.

Međutim, dok radite u vrtu lako se možete uprljati blatom, mašću, farbom. Nije problem ako ste se presvukli u staru odjeću, ali ako ste upravo uništili svoje omiljene traperice ili vrh krem ​​boje, evo kako se riješiti problema:

1. Trava

Mrlje od trave vjerojatno su najčešće vrtlarima. Čim uočite mrlju, morat ćete odjeću namočiti hladnom vodom – vodite računa da je voda hladna jer će vruća voda samo otežati čišćenje.

Nakon što odjeća ostane neko vrijeme u vodi, na mrlju dodajte deterdženta. Također, mrlju možete poprskati lakom za kosu – sadrži alkohol, pa će tako ukloniti dio mrlje i olakšati pranje.

2. Blato

Prvo što treba znati o mrljama od blata jest da ih ne biste trebali odmah tretirati. Glavni razlog je taj što će tretiranje mokrog blata mrlju samo povećati, dok se suho blato znatno lakše uklanja.

Nakon što se mrlja osuši, pokušajte ostrugati što je moguće više blata – tupim nožem ili starom četkicom za zube. Potom tretirajte mrlju deterdžentom i operite, mrlja bi trebala nestati.

3. Polen

Bez obzira bavite li se vrtom ili aranžirate cvijeće u kući, neizbježno je da će se u jednom trenutku polen navući na vašu odjeću. To može biti malo problematično, posebno kod cvijeća poput ljiljana koji ostavljaju jarke žute mrlje.

Ako dobijete polen mrlju, nemojte je trljati ili prskati vodom – umjesto toga snažno protresite tkaninu jer će tako ukloniti dio polena. Ako ostane mala količina, upotrijebite ljepljivu traku da biste do kraja očistili tkaninu, a zatim operite kao i obično.

4. Boja

Kod izlijevanja boje potpuno uklanjanje može biti malo vjerojatno, ali za postizanje najboljih rezultata najvažnije je vrijeme. Ostružite što više boje tupim predmetom. Nakon što očistite koliko god možete, nježno obrišite mrlju starom krpom da upije tekućinu iz boje.

Ako ustanovite da je boja već osušena dok je tretirate, uklonite što više suhe boje, istim metodama kao gore. Kad je to gotovo, isperite mrlju s unutarnje strane odjeće, a zatim je premažite deterdžentom i ostavite da ostoji u toploj vodi. Također, možete pokušati trljati alkohol na mrlju kako biste je još više uklonili, a zatim operite odjeću kao i obično.

5. Krema za sunčanje

Ako puno vremena provodite vani, a vrijeme je sunčano, morat ćete naknadno nanositi kremu za sunčanje – a nešto od toga može se navući i na odjeću.

Još jednom, uklanjanje mrlja može biti nezgodno i možda se nećete moći riješiti mrlje do kraja. Kad primijetite masnu mrlju od kreme za sunčanje, prethodno je tretirajte deterdžentom i ostavite na tkanini najmanje pola sata, a zatim operite kao i obično. Ako mrlja nije uobičajena, već je žuto-narančaste boje trebali biste je tretirati limunom i soli, ostavljajući smjesu da odstoji preko noći prije pranja.

6. Mast/ ulje

Kada je riječ o mrlji od masnoće ili ulja, prvo natopite tkaninu s obje strane kako biste uklonili što više ulja – za to možete upotrijebiti staru krpu ili papirnati ubrus.

Nakon što to učinite, prethodno obradite mrlju nekim deterdžentom i ostavite da odstoji pola sata, a zatim stavite mrlju pod malo vruće vode i operite je.

7. Hrđa

Hrđa je jedna od najtežih mrlja za uklanjanje. Neophodno je da mrlje hrđe tretirate što je brže moguće, ne dopuštajući da se talože u odjeći.

Najbolji tretmani za hrđu su bijeli ocat ili limun, pa natopite mrlju u bilo koju otopinu što je brže moguće i upijte je. Ako vremenske prilike dozvole, odložite odjevni predmet na sunce kako biste dodatno uklonili mrlju, a zatim operite kao i obično. Ako mrlja potraje, ponavljajte ove korake dok ne nestane.