Naslovnica Zanimljivosti Kako videoigrice utječu na djecu i mlade

Kako videoigrice utječu na djecu i mlade

340
0
PODIJELI

Nerijetko se javljaju simptomi depresije i anksioznosti, koje su često praćene fiziološkim reakcijama i poremećajem sna.

Kada govorimo o utjecaju višesatnog igranja videoigrica u toku dana na djecu i mlade, neminovno je navesti zdravstvene komplikacije do kojih ono može dovesti. Osim ogromnog opterećenja na kičmeni stub, usljed višesatnog sjedenja, neizostavno je napomenuti napor koji dugotrajno gledanje u ekran predstavlja za oči te nerijetko dolazi do narušavanja vida.

Socijalno izolirani

Također se vrlo često mogu javiti simptomi koji mogu ukazivati na mišićno-skeletne poremećaje. Često dugotrajan boravak pred ekranom i sjedilački način života dovode i do prekomjernog unosa hrane, tako da je gojaznost još jedan u nizu problema s kojima se mogu susresti.

Kada govorimo o utjecaju na mentalno zdravlje, važno je napomenuti da pretjerano izlaganje videoigricama nerijetko čini mlade socijalno izoliranim i dovodi do manjeg angažiranja u drugim aktivnostima koje su od značaja za kvalitetan socijalni život i edukativni napredak.

Tako dolazi do smanjenja interakcija kako u porodičnom krugu tako i s vršnjacima ili socijalnom grupom s kojom pojedinac dolazi u realan kontakt. Ne treba negirati značaj online interakcije koju mladi mogu ostvariti.

Vreba opasnost

Online druženja mogu biti izuzetno korisna i obogaćujuća dopuna, ali svakako ne jedini vid interakcije. Novim tehnologijama i sve većom komunikacijom na društvenim mrežama opasnost posebno vreba od nefiltriranog profila korisnika interneta, koji dijete mogu dovesti u rizičnu poziciju.

Također, mladi su sve češće izloženi online formi zlostavljanja, poznatijoj kao „cyberbullying“, te mogu biti vrlo rano izloženi napadima zbog različitosti prema raznim osnovama, njihove informacije mogu biti zloupotrijebljene, samopouzdanje narušeno, nerijetko se javljaju simptomi depresije i anksioznosti, koje su često praćene fiziološkim reakcijama i poremećajem sna.

Pozitivan utjecaj

Kada govorimo o pozitivnom utjecaju, igranje videoigrica iziskuje korištenje djetetovih intelektualnih vještina, kao i angažiranje logičkih i kognitivnih funkcija. Također, pozitivan utjecaj odražava se i na poticanje apstraktnog načina razmišljanja. Mnoge igrice iziskuju od igrača da pronađu kreativan način da riješe određene zadatke i probleme, što može djelovati poticajno na djetetove misaone sposobnosti. Pojedine videoigrice od igrača iziskuju brzo reagiranje i donošenje odluka u ograničenom periodu, što može potaći ove vještine i u realnim situacijama. Također, neizostavni su aspekti uspješnog rješavanja problema u pojedinim igricama, dobra specijalna orijentacija, kao i fina motorika te skladna koordinacija pokreta.

(Dnevni avaz)