Naslovnica Life Style Kako vježbanje najlakše pretvoriti u svakodnevnu naviku

Kako vježbanje najlakše pretvoriti u svakodnevnu naviku

268
0
PODIJELI

Najteža stvar u vezi treninga i bavljenja fitnessom jeste pretvoriti ga u stalnu naviku, a čini se da je za kreiranje rutine potrebno dosljedno vježbati svaki dan u isto vrijeme, čime će se organizam naviknuti da u određenom periodu dana očekuje kretanje.

Istraživanje je otkrilo da su ljudi koji su dosljedno trenirali otprilike u isto vrijeme svaki dan bilježili više vježbi svake sedmice od onih koji su mijenjali vrijeme vježbanja. Oni pojedinci koji su vježbali svaki dan u isto vrijeme imali su i veću vjerovatnoću da postignu preporučenih 150 minuta tjelesne aktivnosti sedmično.

Čini se da iako vas motivacija može pokrenuti, a plan vježbi može držati na “pravom putu”, svakodnevno posvećivanje određenog perioda dana treningu mogao bi biti najlakši način da se stekne navika.

Uprkos mitu da je za stvaranje navike potreban 21 dan, istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu otkrili su da je tokom ispitivanja 96 osoba tokom 12 sedmica bilo potrebno u prosjeku dva mjeseca da bi pojedinac formirao novo ponašanje do te mjere da je postalo automatsko.

Slijedeći tu logiku, lakše je uvesti novu naviku vježbanja u isto doba dana – tj. ako, na primjer, pokušate vježbati čim odete s posla, nego promijeniti sve u dnevnoj rutini odjednom. Dodavanje samo jednog novog oblika kretanja dnevno u okviru vaše trenutne rutine mogao bi biti pokretač ponovne izgradnje vaše kondicije.

Određivanje vremena za vježbanje jednako je važno kao i planiranje vježbi kako biste dugoročno ostali na pravom putu. Važno je ući u rutinu sa treningom, ali to mora biti u skladu s vašim životnim stilom jer će to biti dugotrajna promjena.

Zbog toga to mora biti realan plan i rutina kako bi funkcionisalo u vašim okolnostima, a uvođenje vježbi u isto doba dana pomoći će vam da učvrstite naviku.

Čak i ako propustite predviđeno vrijeme za vježbu, najvažnije je vjerovati u sebe više od plana treninga. Vjerujte da imate sposobnost biti fleksibilni čak i ako propustite predviđeni vremenski okvir ili rutinu kada normalno vježbate.