Naslovnica Bebe i mališani Kako zaštiti bebinu kožu od alergija?

Kako zaštiti bebinu kožu od alergija?

2449
0
PODIJELI

I sami smo svjesni situacije da se posljednjih godina neprestano povećava broj djece koja pate od nekog oblika alergije.

Iako još uvijek ne postoji precizno objašnjenje za ovu pojavu, mnogi smatraju da su alergijske reakcije naprosto rezultat prevelike brige o čistoći.

Djeca nam nisu izložena virusima i bakterijama na osnovu kojih bi gradila prirodni imunitet, provode previše vremena u kući, a savremeni načini života podrazumijevaju i upotrebu jakih hemijskih sredstava u domaćinstvu.

Jedan od načina da svoje mališane zaštitite od aleregijskih reakcija na koži, poput osipa i ekcema, jeste pravilno pranje odjeće.

Kako da perem bebinu odjeću?

Sigurno ste se zapitali da li bi trebalo da odvajate bebinu odjeću prilikom pranja i na temperaturi od 90 stepeni Celzijusa. Odgovor je – da!

Pelene, posteljinu, peškire, bodiće i ostalu garderobicu koja dolazi u direktan kontakt sa bebinom kožom perite na visokim temperaturama, sa pretpranjem i otkuhavanjem. Kada mašina završi, bilo bi dobro da još jednom uključite program ispiranja.

Bebin šareni veš perite na temperaturi od 40 stepeni, a ne zaboravite da operete i svu novu garderobicu. Iako je nova, ona je skupljala prašinu u nekoj prodavnici, prelazila iz ruke u ruku i svakako da ne želite da tako zaprljana dođe u dodir sa osjetljivom kožom vaše bebice.

Kako da izabrem odgovarajući prašak za veš?

Prilikom kupovine praška kojim ćete prati bebinu garderobu vodite računa da bude blagog, nježnog mirisa, a na pakovanju bi trebalo da je naznačeno da je dermatološki testiran na osjetljivoj koži.

I zaista nije neophodno da posežete za skupim, uvoznim proizvodima, jer su domaći testirani na našoj vodi tako da će i rezultati pranja biti bolji, a ruku na srce – mnogo su jeftiniji.

Jedan od njih je i deterdžent Ted, koji je prilagođen dječjoj osjetljivoj koži, a vi ćete biti zadovoljni savršenom čistoćom i svoje i bebine garderobe.

Da li da koristim pamučne ili nepromočive pelene?

Pedijatri savjetuju da bar u prvih mjesec dana bebinog života koristite pamučne pelene. Savremeni način života doveo je do toga da je nezamislivo, posebno u zimskim mjesecima, oprati i popeglati svu količinu potrebnih pelena.

Osip će se pojaviti prije ili kasnije i sasvim sigurno u periodu kada beba počne da jede i neku drugu hranu osim majčinog mlijeka. I ovdje postoji jedan trik koji vam može pomoći – koristite nepromočive pelene, ali na dio koji prijanja uz bebinu kožu stavite pamučnu pelenu – i osip će ubrzo nestati.

Da li je dozvoljeno koristiti omekšivač za veš za bebe?

Da i ne. Mlade mame najviše na svijetu vole kada je garderobica njihove bebe mirisna i čista. Ipak, tu je jedno veliko ali – koža tek rođene bebe je izrazito osjetljiva i može reagovati na omekšivače te uzrokovati crvenilo, osip, perutanje kože, svrab ili iriticaju disajnih puteva.

Međutim, ukoliko baš insistirate na tome da veš vaše bebe bude mekan i mirisan, na tržištu su se pojavili posebni omekšivači za bebinu odjeću, koji su i prilično skupi.

Predlažemo drugo rješenje je jednostavnije i isplativije: poslužite se trikom vaših mama i baka te koristite sodu bikarbonu. Na jedno pranje u posudu za deterdžent dodajte pola mjerice sode bikarbone i problem je rješen.

A, bebice mirišu same po sebi.

 

(TV K3)