Naslovnica Sex i ljubav Kako znati jeste li u toksičnoj vezi

Kako znati jeste li u toksičnoj vezi

505
0
PODIJELI

Romantična ili bilo koja druga veza može biti komplikovana. Međuljudski odnosi mogu predstavljati značajnu opasnost za naše zdravlje. Međutim, toksična veza (emocionalna ili čak fizička) nije komplikovana, ona je nasilna.

Spoznaja znakova trenutne toksične veze može osigurati da naredne veze u koje se upustite budu pozitivne i održive. Ovo su neki od njih:

Odsustvo uzajamne brige i podrške

Iako je nerealno očekivati da ćete se osjećati sretno svake sekunde vaše veze, podrška i zajednička radost bi trebale preovladavati. Jedan od razloga zašto ljudi ulaze u veze je zadovoljavanje potreba za pripadnošću i sigurnošću, a te potrebe treba njegovati. Ako vas partner konstantno omalovažava i kritikuje, trebate prekinuti taj odnos.

Stalni nedostatak efikasne komunikacije

Učenje efikasne komunikacije s ljudima u vašem životu zasigurno može biti izazov. Svako malo će vas neka izjava ili postupak iznervirati. Ali ako utvrdite da ne možete razgovarati sa voljenom osobom bez svađe, to bi moglo ukazati na dublji problem. Ključno je biti u stanju razgovarati bez pravljenja haosa, ali ako se to uvijek dogodi, vaša veza srlja u propast.

Postoji neuravnotežen odnos

U zdravoj vezi postoji ravnoteža podrške. Ponekad morate podržati svog partnera, a drugi put on treba podržati vas. Ako ta ravnoteža ne postoji, u problemu ste. Ravnoteža u vezi ne odnosi se samo na velike odluke koje potencijalno mijenjaju život, poput toga gdje ćete živjeti ili hoćete li imati djecu. To se odnosi i na manje “dnevne” odluke, na primjer, ako vaš partner uvijek bira restoran ili čiju porodicu ćete prvu posjetiti za praznike.

Nedostaje međusobni pristanak

Ako radite stvari koje zaista ne želite ili ste prisiljeni da pređete svoje granice, bilo da su finansijske, fizičke, seksualne ili emocionalne, to je siguran znak toksičnosti.