Naslovnica Zdravlje Kod gojazne djece se mogu razviti ozbiljna kardiovaskularna oboljenja

Kod gojazne djece se mogu razviti ozbiljna kardiovaskularna oboljenja

712
0
PODIJELI
“Mit da prekomjerna težina kod djece nema posljedice koči prevenciju i kontrolu ovog zdravstvenog problema. Roditelji moraju biti fizički aktivniji s malom djecom i osigurati im zdravu prehranu. Žene bi trebale skinuti višak kilograma prije trudnoće, a samim tim i izbjegavati dobijanje na težini tokom trudnoće te prestati pušiti, jer su sve to utvrđeni faktori rizika za pojavu gojaznosti kod djece”, izjavio je autor studije Inaki Galan.

Za ovu studiju Galan i njegov tim posmatrali su težinu i krvni pritisak skoro 1.800 četverogodišnjaka. Djeca su ponovo pregledana u dobi od šest godina.

U poređenju s djecom koja su održavala zdravu težinu tokom čitave studije, ona koja su bila gojazna su skoro utrostručila rizik od razvijanja visokog krvnog pritiska između četvrte i šeste godine života.

Djeca koja su izgubila na težini nisu imala povećan rizik, pokazalo je istraživanje.

“Postoji čitav lanac rizikofaktora pri čemu posebno prekomjerna težina i gojaznost dovode do nastanka visokog krvnog pritiska, što povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti u odrasloj dobi. Međutim, rezultati pokazuju da djeca koja se vraćaju u normalnu težinu također vrate i zdrav krvni pritisak”, dodao je Galan.

Izvještaj je objavljen u European Journal of Preventive Cardiology.