Naslovnica Sex i ljubav I kod muškaraca dolazi do promjene hormona kad im je partnerica trudna

I kod muškaraca dolazi do promjene hormona kad im je partnerica trudna

1073
0
PODIJELI

Kada očekuju prvo dijete muškarci nemaju jutarnje mučnine, ne povraćaju, nemaju natečene noge, ne znaju šta su to neprospavane noć zbog trudničkih tegoba. Naravno, sve to osjećaju njihove partnerice u čijim stomacima raste novi život.

Ali, ako ste do sada vjerovali da muškarci nemaju uopće simptome trudnoće, vrijeme je da vas razuvjerimo.

Muškarci, odnosno njihovo tijelo i psiha, također proživljavaju određene promjene. Istraživači su otkrili da se u mjesecima dok čekaju bebu i određeni hormoni kod muškaraca mijenjaju i to kada postaju očevi prvi put.

Očinstvo donosi promjene kada su u pitanju dva ključna hormona. Naučnici kažu da količina testosterona i estradiola opada kod muškaraca koji očekuju svoje prvo dijete, piše American Journal of Human Biology.

Sve što se tiče trudnoće kod žena do sada je manje-više poznato, ali to da i muškarci osjećaju trudnoću je nešto novo i tek treba dodatno istraživati.

“Neka druga istraživanja su otkrila da se hormoni kod muškaraca mijenjaju kada postanu očevi, međutim naše istraživanje je otkrilo da se te promjene dešavaju i ranije, za vrijeme ‘tranzicije’ u očinstvo”, kaže Robin Edelstein, istraživač sa Univerziteta u Michiganu.

 

Izvor: www.klix.ba