Naslovnica Bebe i mališani Koji su najčešći mitovi o dojenju i šta je istina

Koji su najčešći mitovi o dojenju i šta je istina

451
0
PODIJELI

Kada je riječ o dojenju, postoje mnoge dezinformacije i mitovi pa majke nerijetko postaju zbunjene oko toga šta je najbolje za dijete.

Ovo su najčešći mitovi i istina o njima:

Dojenje može spriječiti trudnoću

Dojenje bebe svaka četiri sata može spriječiti trudnoću jer tijelo prestaje ovulirati. Kada djetetu počnete davati drugu hranu, javlja se ovulacija i ova vrsta kontracepcije prestaje djelovati. Ipak, stručnjaci savjetuju da koristite i druge vrste kontracepcije, jer je ova oko 98 posto efektna.

Dojenje je proces koji je urođen ženama

Neke žene odmah počnu uživati u dojenju pa se čini da je ono urođeni instinkt. Međutim, druge mogu imati poteškoće, naročito ako je porod bio težak pa osjećaju odbojnost prema dojenju.

Normalno je da dojenje bude bolno

Svaka žena ima različito iskustvo, a ono može varirati čak i među djecom koju je rodila ista majka. Najvažnije je zauzeti ispravan položaj, a nelagoda će se ublažiti kada se grudi naviknu.

Ne smijete dojiti ukoliko ste prehlađeni

Ovo nije tačno zato što majčino mlijeko sadrži veliki broj antitijela i leukocita koji pomažu u borbi protiv bolesti. Oni se dojenjem prenose bebi.

Male grudi ne proizvode dovoljnu količinu mlijeka

Veličina nije bitna jer se žlijezde koje proizvode mlijeko hormonski stimuliraju, odnosno prilagođavaju bebinim potrebama. Mnoge stvari utječu na proizvodnju mlijeka, među kojima su stres, umor, depresija, ali veličina nije jedna od njih.