Naslovnica Trudnoća i porođaj Koji su najčešći uzroci steriliteta?!

Koji su najčešći uzroci steriliteta?!

972
0
PODIJELI

Šta sve može uticati, pozitivno ili negativno, na plodnost muškaraca i žena, kao i na šta sve morate obratiti pažnju ukoliko želite da ostanete u drugom stanju otkrivamo u nekoliko najčećih pitanja i odgovora…

Da li mogu da ostanem u drugom stanju ako imam bolne i obilne menstruacije?

– Obilne i bolne menstruacije nisu prepreka za trudnoću. Razgovarajte sa svojim ljekarom, recite mu za svoje tegobe, a on će vam pomoći da ih riješite.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju ako su mi menstruacije neredovne i rijetke?

– Neredovnost menstruacija može da predstavlja problem kod ostajanja u drugom stanju, jer je teško planirati koncepciju u situaciji kad ne znate kada vam je ovulacija. Treba da sa svojim ljekarom razgovarate o praćenju ciklusa i određivanju vremena ovulacije kada budete planirali trudnoću.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju s obzirom na to da smo i ja i muž stariji od 35 godina?

– Godine kod muškarca ne igraju neku veliku ulogu u mogućnosti oplodnje, ali kod žene plodnost polako opada nakon 35. godine. Konsultujte svog ljekara u cilju planiranja trudnoće.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju ako imam naporan, stresan posao?

– Suviše stresa može da smanji želju za intimnim odnosima, kao i da utiče na hormonski status kako žene tako i muškarca. Bilo bi dobro, ne samo zbog planiranja trudnoće, da smanjite nivo stresa, a ako to nije moguće, da probate da ga se redovno oslobađate fizičkim aktivnostima – plivanjem, šetnjom, vožnjom bicikla… Ako nemate vremena za redovne odnose, ustanovite kada vam je ovulacija, pa tempirajte odnose prema tome.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju ako nalaz sperme moga supruga nije idealan?

– Da, ali je moguće da će biti potrebna dodatna ispitivanja da se vidi šta je tome uzrok, a onda i eventualno liječenje. Svakako bi trebalo da se promijeni njegov način života i smanje negativne navike, poput pušenja i pijenja alkohola, a uvede zdrav način života, uz redovne fizičke aktivnosti i odmor.

Da li mogu da ostanem u drugom stanju ako sam ranije imala upale jajnika i male karlice?

– Nekada česte infekcije male karlice mogu da dovedu do manjeg ili većeg začepljenja jajovoda, pa ako pokušavate da ostanete u drugom stanju duže vrijeme, a ne uspijevate, recite to vašem ljekaru, da bi se ispitala prolaznost jajovoda.

Šta smanjuje moje šanse za začeće?

– Najčešći uzroci steriliteta su nepostojanje ovulacije, oštećenje ili začepljenje jajovoda ili problem sa spermom. Ali, ne zaboravite da, da biste ostali u drugom stanju, morate imati redovne odnose!

Već duže vrijeme pokušavam da ostanem u drugom stanju, ali uzalud. Kada da se obratim ljekaru?

– Zavisi šta podrazumijevate pod «duže vrijeme». Obično 90 posto partnera ostane u drugom stanju tokom prve godine redovnih, nezaštičenih seksulanih odnosa, a 95 posto tokom prve dvije godine takvih odnosa. Obično se pomoć ljekara zatraži poslije dvije godine aktivnih, nezaštićenih odnosa, a u situaciji da se ne ostaje u drugom stanju. Ipak, ako imate neki zdravstveni problem, ako ste imali česte ginekološke probleme ili ako ste stariji od 35 godina, javite se ljekaru već poslije prve godine neuspješnog planiranja trudnoće.

Šta je to spermogram?

– Spermogram je analiza sperme, u kojoj se pregleda njihov broj, izgled, pokretljivost, neke hemijske osobine… Uglavnom, gleda se kakve su šanse da se sa takvom spermom može ostati u drugom stanju.

Rekli su mi da postoji šansa da su mi “začepljeni” jajovodi. Da li to znači da ne mogu da ostanem u drugom stanju?

– Zavisi od toga na osnovu čega su vam to rekli – da li ste radili neke testove, da li su vam snimali prohodnost jajovoda… Ukoliko ste imali ispitivanja prohodnosti jajovoda i pokazalo se da jesu začepljeni, vjerovatno ćete morati imati operacije koje će otkloniti ovaj problem. Ako niste imali ispitivanja, ne može se reći da ne postoji šansa da ostanete u drugom stanju, jer morate prvo obaviti ispitivanja.

Šta je to bračna neplodnost?

– Pod bračnom neplodnošću podrazumijeva se stanje kada i nakon godinu dana kontinuiranih seksualnih odnosa, a bez upotrebe kontraceptivnih sredstava, izostane željena trudnoća.

Izvor: Life Content